Usturoiul este o iarba cu remarcabile proprietati medicinale. In Romania s-au scris pagini intregi despre aceste proprietati. Incurajez cele stiute deja.
Proprietati medicinale:
- este un tonic cardiovascular
- scade tensiunea arteriala
- reduce nivelul de LDL-Colesterol
- reduce riscul de formare a hematoamelor(ca si aspirina)
- detoxifica organismul de substante carcinogene.
Gustul lui grozav il aduce in bucatariile noastre ca pe cel mai iubit ingredient. Este de preferat sa fie consumat natural, proaspat sau prin fierbere, coacere, in pulbere sau chiar capsule. Lasati-va cuceriti de mirosul si gustul lui, de efectele sanatoase pe care le are consumul de usturoi proaspat.
Nutrienti la 100g
Calorii: 149.0
Proteine: 6.4 g
Grasimi: 0.5 g
- omega 3: 20 mg
- omega 6: 229 mg
Carbohidrati: 33.1 g
Fibre: 2.1 g
Colesterol: 0.0 mg
Vitamina B6: 0.3 mg (17 % DZR*)
Vitamina C: 8.7 mg (15% DZR)
Calciu: 50.7 mg (5% DZR) Seleniu: 4.0 mcg (6% DZR)
*DZR=doza zilnica recomandata
Despre alicina, des atribuita usturoiului…se cunosc prea putine. Alicina este un produs de conversie a alinei (un aminoacid ne-esential, denumire provenita de la termenul latinesc al usturoiului, Allium sativum), fiind un compus de sulf care confera usturoiului majoritatea proprietatilor. Insa ea nu se gaseste in mod natural in usturoi, se sintetizeaza in momentul ruperii sau zdrobirii usturoiului, ca o reactie de aparare.
Efectele farmacologice ale alicinei:
- Efectele antibiotice sunt atribuite alicinei. Acestea au fost demonstrate in vitro împotriva Candida albicans , unele specii de Trichomonas ,Staphylococcus aureus , Escherichia coli , Salmonella typhi , S. paratyphi , Shigella dysenterica si Vibrio cholerae .
- Acesta a fost demonstrat că alicina este un agent hipoglicemiant, atât în animale şi umane teste.
- Alicina a demonstrat un efect reducerea nivelului de colesterol. Această acţiune a fost motivul pentru care ancheta a activitatii antitrombotic de usturoi.
- Are un efect antioxidant .
Supele devin cu mult mai gustoase, daca se adauga un sos de usturoi. O buna prietena mi-a spus acest truc si il folosesc si astazi. Supele mele de legume erau fade, pana cand…am inceput sa adaug sosul de usturoi. Uneori acest sos consta in cateva linguri de iaurt semidegresat si 2 catei veseli de usturoi, alteori adaug doar usturoi tocat fin diluat in suc de legume.
O alta utilitate eficienta am vazut-o cand am fost invitata la un pranz de duminica, la o alta buna prietena. A facut, printre alte delicii, o salata din baghete magice de morcovi cruzi, la care a adaugat un sos din: usturoi, ulei virgin, nuci inmuiate peste noapte, sare…. E un rasfat pentru toate gusturile.
Usturoiati-va!
Anca Ignat