De ce-i învățăm pe alții?

De-a lungul timpului am avut mereu pe cine să învăț și de la cine să învăț. Sunt două forme de dezvoltare continuă care una fără alta nu formează niciodată un tot.

În anul 2 de facultate am avut un profesor doctor adorabil, plin de îndrumări înțelepte. În modestia lui, profesorul Petru Mircea ne spunea: ”cea mai bună formă de învățare este să-i înveți pe alții”.

3 tipuri de stagii pe care le oferim

1. Stagii de pratică solicitate studenților de programă universitară

Încă din 2016, am încheiat parteneriate cu facultăți locale pentru a primi studienți în stagii de practică. 25 de ore pe an de stagiu cu grupe de 5-6 studenți aleși pe criteriul ”ei să-și dorească să învețe cu mine”. Am avut astfel studenți foarte buni.

2. În ultimii 6 ani, am reușit să formez 3 stagiari, la nivel de colaborator cu Casa Ignat. Ce semnifică acest stagiu?

Timp de 2 ani, studentul a stat alături de mine la consultații, a lucrat la protocoale, studii, la articole, a preluat părți de expunere din diferite conferințe la care eram invitată, au interacționat și au ghidat pacienții și au avut toate cortinele culiselor trase, pentru o învățare transparentă, dar sistemică. La finalul celor 2 ani, studentul are posibilitatea să-ți facă ceva pe cont propriu sau/și să rămână colaborator la Casa Ignat.

În prezent, primul stagiar, Sabina, după cei 2 ani, a prins încrederea de a-și urma visul, pe care l-am și susținut, acela de a face Medicina. Însă oricând Sabina ar putea profesa ca nutriționist bine calificat. Al doilea stagiar, Bogdan, este pentru mine astăzi un colaborator extraordinar. Sunt atât de bucuroasă de orice împlinire a lui, fiind extrem de muncitor (lucrează ca nutriționist într-un spital, predă ca profesor afiliat la facultate, participând la formarea noilor generații și are propriul lui cabinet de nutriție, în Oradea). Ultimul stagiar, Ligia, este alături de noi, fiind persoana care de 2 ani se implică în ariile ei de interes (programul 10-10, comunicarea cu pacienții noi, participarea la consultații metabolice, realizarea unor articole de interes intern).

3. Stagiu pentru patologia oncologică

Anul acesta, am format un nou program de stagiu de 40 de ore, pentru 2 studenți, stagiu dedicat unui subiect prioritar cabinetului, Dieta în Cancer. Cursul a luat naștere din dorința mea de a oferi experiența celor 10 ani în acest domeniu unor colegi la început de drum. Alexandra și Rareș sunt doi studenți care se implică dinamic, construiesc meniuri, formează instrumente de lucru, se pregătesc mental de interacțiunea cu pacientul oncologic, dar mai ales sunt cu inima deschisă să ajute. Unii pacienți acceptă să participe studenții la orele de consultații, iar studenții sunt recunocători.

Sunt roluri și roluri în programele noastre și fiecare merită să-și trăiască autenticitatea. Să dezvolți un copil încă din anul 3 de facultate este o sarcină grea pentru mine, dar niciodată nu m-am ferit să arăt ce fac sau ce m-a ajutat pe mine. A învăța astăzi prin eroare-încercare este un eșec, deoarece pot deja fi formulate proceduri care să reducă mult atât riscurile, cât mai ales erorile.

Învăț pe alții pentru că cred în domeniul Nutriție-Dietetică și doresc să am cât mai mulți colegi încrezători că pot să fie cu adevărat utili societății. Și dacă doar atât pot inspira prin stagii, eu le sunt recunoscătoare.

Anca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Privacy Policy