Omega-6 si omega-3 in corp

Proportiile dintre omega-6 si omega-3 in corp

Pentru a determina ce uleiuri contin cei mai buni acizi grasi esentiali anticancerigeni trebuie sa examinam continutul tesutului corporal.

Studiile patologice arata faptul ca creierul si sistemul nervos contin o proportie de o parte omega-6 la o parte omega-3 (1:1). Unii nutritionisti sugereaza ca aceasta este proportia cea mai buna, insa se inseala. Iata de ce. Majoritatea organelor contin o proportie omega-6/omega-3 de 4:1. Totusi, creierul, sistemul nervos si organele alcatuiesc doar aprox. 12% din greutatea corporala.

Pielea contine familia omega-6 in procentaj de 100% si nu contine deloc omega-3, ea reprezinta aproximativ 4% din greutatea corporala.

Muschii alcatuiesc cel putin 50% din greutatea totala a corpului si constituie factorul principal care trebuie luat in seama in determinarea proportiei necesare dintre familia omega-6 si familia omega-3. Un element cheie in privinta structurii musculare este faptul ca muschiul contine de 5,5 pana la 7,5 ori mai mult omega-6, decat omega-3, in functie de conditia fizica. Suntem avertizati cu privire la supradoza de omega-6 in dietele noastre si se spune ca trebuie sa consumam multe uleiuri care contin omega-3 pentru a compensa. Ni se spune ca ingeram de 20 de ori mai mult omega-6 decat ar trebui. Acest lucru este gresit, iar o analiza mai atenta reveleaza si alte detalii. La modul stiintific, aveti nevoie de un supliment organic cu o proportie omega-6/omega-3 cuprinsa intre 1:1 si 2,5:1. In cazul acestei proportii foarte eficiente, aveti nevoie zilnic doar de o cantitate minima de 3-4 grame.

Recomand lucrarea numita Calculul stiintific al proportiei dintre omega-6 si omega-3 (la adresa www.brianpeskin.com) pentru a intelege acest lucru, cat si elementele stiintifice care stau la baza calculului proportiei ideale dintre omega-6 si omega-3.

Alimente ce contin AGE:

  • Nucile: organice, migdalele crude neprocesate, alunele, arahidele, etc.
  • Fructele de mare: crevetii, pestii, homarii, crabii, stridiile, etc. Este important sa intelegem ca a consuma o cantitate mare de fructe de mare nu este o solutie anti-cancer. Acestea sunt excesiv de abundente atat in familia AGE omega-3, cat si in derivatii de omega-3. Pestele, in special cel de crescatorie, contine in cea mai mare parte derivati ai omega-3; pestele de crescatorie si uleiul obtinut de la pestii de crescatorie trebuie sa fie evitat.
  • Semintele: semintele de floarea soarelui crescuta organic, susanul, inul, semintele de dovleac, etc.

Cu tot tam-tam-ul creat in jurul uleiului de masline, vreau sa stiti ca el contine in special omega-9, un ulei neesential, fabricat chiar de corpul dumneavoastra. Uleiul de masline extra-virgin este in mod traditional neprocesat si astfel necancerigen, insa la urma urmei nu va va proteja impotriva imbolnavirii de cancer.

Evitati margarina, ea nu se va strica, cand este lasata afara din frigider. Aceasta este dovada faptului ca uleiul hidrogenat nu se mai poate oxigena. Daca el s-ar putea oxigena in momentul consumului ar deveni ranced, atunci cand este lasat in afara frigiderului, exact ca si pestele.

Uleiul de rapita si cel de soia nu sunt recomandate, ele nici nu au fost destinate consumului uman, ci ca aliment pentru animale in ferme si aplicatii industriale. Multe alimente, in special sosurile pentru salate contin acum ulei de rapita. Incercati sa-l evitati.

Pentru a-si mentine proprietatile nutritive importante, uleiurile nu trebuie sa fie gatite, ci cel mult doar usor incalzite. Tineti cont de faptul ca etichetele unor producatori de suplimente nutritive nu identifica separat si nu fac distinctie intre familia acizilor grasi esentiali si derivatii acestora. Fiti siguri de ceea ce doriti sa cumparati inainte de a cumpara ceva. Asigurati-va ca uleiurile sunt brute, neprocesate si organice si ca nu contin ulei de peste sau orice tip de uleiuri hidrogenate.