Până în anul 2020, obezitatea era considerată, la nivel teoretic, o afecțiune medicală de nutriție și metabolism, asociată cu un efect advers, negativ asupra sănătății, ducând la o speranță de viață redusă și/sau probleme de sănătate.
Însă la nivel de percepție, obezitatea a fost asociată cu:
- nu ne plăcea trupul nostru,
- ceva care poate fi amânat sau abordat de propria persoană, după propria părere și ureche.
Anul 2020 schimbă ochiul prin care privim obezitatea.
Devine un factor principal de risc pentru COVID-19 și este dovedită ca un accelerator al efectelor specifice infecției cu noul coronavirus.
În același timp, astăzi dacă vedem o persoană obeză sau suntem o persoană obeză nu mai privim prin ochiul esteticii, ci prin cel al acțiunii concrete să tratăm acest dezechilibru metabolic.
Dacă până în 2020, unii practicau înfometarea sau dietele disociate sau hiperproteice pentru a obține slăbirea într-un timp scurt, acum persoanele tind să aleagă cu precauție un regim de slăbire echilibrat, care să nu sape alte carențe sau să determine o tendința dizimuna sau de depresie-anxietate.
Trăim vremuri de schimbare profundă și nu toate schimbările sunt rele. Nutriția este percepută cu mai multă seriozitate, ocupă un statut bine meritat și cucerește de la nivel individual în masă, deoarece obezitatea, din păcate, atinge proporții uriașe.
Date mondiale despre suprapondere și obezitate (WHO, 2016):
- >1.9 miliarde de adulți sunt supraponderali, dintre care 650 milioane de adulți sunt obezi. Prevalența obezității la adulți, la nivel mondial, s-a triplat din 1975 – 2016.
- 340 milioane de copii și adolescenți (5-19 ani) sunt supraponderali și obezi.
Prevalența supraponderii și obezității la copii a crescut dramatic de la 4% (1975) la 18% (2016), ocupând similar ambele sexe. - Supraponderea și obezitatea au atins o mortalitate mai mare decât subponderabilitatea. Sunt mai mulți oameni obezi decât subponderali, chiar și în Africa și Asia.
- Al cincilea risc de decese.
- 57.6% din adulții din România prezintă suprapondere și 20.2% obezitate.
- Se estimează că în anul 2025: >50% din populație va fi obeză.

Anca Ignat-Sâncrăian