Obezitatea și cancerul

Obezitatea a fost legată de mai multe tipuri de cancer comune, inclusiv cancerul de sân, colorectal, esofagian, rinichi, vezicii biliare, uterin, pancreatic și hepatic. Obezitatea crește riscul de a muri din cauza cancerului și poate influența alegerile de tratament. Aproximativ 4-8% din toate tipurile de cancer sunt atribuite obezității.

Scurt istoric al cazuisticii mele în cancer și obezitate

Lucrez de 13 ani în terapia nutrițională în patologia oncologică, având selectate anumite tipuri de cancer cărora mă adresez (detaliate pe site). 

La început de carieră am evitat să lucrez cu persoane cu obezitate, considerând că sunt nepregătită prin stilul meu exigent și pretențios de abordare. Nu mă înșelasem pentru anii 2011, când publicul larg nu era informat cu domeniul nostru nou în România de Nutriție-Dietetică și o mare parte dintre pacienții cu greutate mare o vedeau din perspectiva frumuseții. Pentru mine greutatea optimă este un marker al sănătății, nu al frumuseții. Un om cu obezitate este bolnav, nu urât. Iar stilul meu de început era mai potrivit pentru pacienții cu cancer, care erau foarte doritori să facă tot ce le stă în putiință pentru viața lor, fără amânare.

Lucrarea mea de licență ”Corelația dintre cancer și carnea roșie”, deschide încă din 2010, de la cursurile de Toxicologie, o nebună poftă de a dovedi că există o terapie nutrițională potrivită în cancer. Profesorul meu coordonator, un om pe care îl respect pentru totdeauna, prof.dr.Daniela Popa, m-a ajutat să nu extrag din studii doar ce-mi convine (ci să înțeleg cu adevărat dovezile). Au fost scrise multe cărți cu informații mai puțin științifice, sub nume mari, sub promovări puternice, pe care noi, la început de drum, le credeam, până ce îți formezi un discernământ. Din păcate, multe dintre ele au format în pacientul român cu cancer o dietă salvatoare, de leac universal. Au fost vremuri foarte grele, atât pentru colegii dieteticieni, cât și pentru pacienți și pentru familiile lor să găsim o abordare echilibrată, dar totuși să nu susținem că nu are nici o importanța alimentația în cancer.

Terapia nutrițională în patologia oncologică nu este acea dietă care vindecă, ci este acel regim care susține un organism atât fizic, cât și cognitiv și emoțional, să poată face față mai bine la tratamentul medicinei convenționale. Dar abordarea nutrițională nu trebuie despărtiță de cea medicală, ci ele au un efect sinergic, favorabil pacientului când sunt făcute în paralel.

Orice nutriționist care lucrează cu pacienți cu cancer trăiește sentimenul umilenței și a inutilității, a zădărniciei și a efemerității în general, trăiește suferințe adânci și cu siguranță poartă în suflet în egală măsură miracolele supraviețuitorilor, dar și tristețea lăsată în urma pacienților care au părăsit această lume.

Prin abordarea personală, centrată pe pacient, observ multe date și mă străduiesc să caut sensuri și să pot ajuta prin observații de la cazurile anterioare pe pacienți viitori cu probleme similare. Experiența data de profesionalism și de observație atentă a pacienților în procesul lor terapeutic în domeniul nostru este o valoare extraordinară. 

Mi-am dorit să pot face ceva mai concret, să pot face ceva să reduc riscul de cancer, observând sute de pacienți în tratamentul lor și având în familie 3 membri cu diferite tipuri de cancer. Mă întrebam atât pentru pacienții care apelează la mine cu alte probleme, cât și pentru mine însămi, ce pot să fac să pot reduce riscul de cancer pe care mama mea îl are?

Cum poți reduce riscul de cancer?

Astfel am început să construiesc o abordare a nutriției în obezitate, din perspectiva reducerii riscului de cancer.

Obezitatea este o boală în sine, cronică, recidivantă, multifactorială, definită de un exces de grăsime, care determină numeroade riscuri de sănătate, inclusiv cel puțin 13 tipuri de cancer.

Un grup de lucru al Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului (IARC) a concluzionat că există dovezi consistente că cantități mai mari de grăsime corporală sunt asociate cu un risc crescut de apariție a unui număr de cancere.

Tipul de cancerÎn comparație cu persoanele fără obezitate sau supraponderalitate, acest cancer este de:
Endomentrial7 ori mai probabil la persoanele cu obezitate severă
2-4 ori mai probabil la persoanele cu obezitate sau supraponderali
Esofag4,8 ori mai probabil la persoanele cu obezitate severă
2,4-2,7 ori mai probabil la persoanele cu obezitate
1,5 ori mai probabil la persoanele supraponderale
Gastric, ficat, rinichi2 ori mai probabil la persoanele cu obezitate
Pancreatic, colorectal, biliar, sân, ovarian, tiroidă1,2-1,5 ori probabil la persoanele cu obezitate

Persoanele care au un IMC mai mare în momentul în care cancerul este diagnosticat sau care au supraviețuit cancerului au riscuri mai mari de a dezvolta un al doilea cancer, fără legătură (un al doilea cancer primar).

Când un pacient cu obezitate se plânge că îi este greu cu terapia nutrițională în procesul de slăbire, în sufletul meu există însă o altă referință a greului și anume terapia nutrițională în cancer ca parte adjuvantă în tratamentul tumoricid.

Am avut pacienți cu obezitate severă care inițial m-au apelat pentru a slăbi și cu care am ajuns în urma investigațiilor să colaborăm pe dieta adjuvantă în cancer. Inevitabil te întrebi, cât de mult ar fi contat să slăbească cu ani/decenii în urmă pentru a reduce riscul de a face acest cancer acum?!

Un exemplu din cazuistică: Pacientă, femeie 64 ani, cu 106 kg, IMC: 40, carcinom mamar invaziv drept. Studiile arată că persoanele post-menopauză au un risc de 1,2-1,4 ori mai mare de a face cancer de sân în prezența de obezitate severă.

Sunt multe mecanisme prin care se poate explica de ce obezitatea crește riscul de cancer, precum:

  • țesutul gras produce cantități mari de estrogen (niveluri ridicate fiind corelate cu creșterea riscului de cancer de sân, endometrial, ovarian și alte tipuri de cancer).
  • nivelul crescut de insulina și de insulin-like growth factor-1 (IGF-1) (specific unor persoane cu obezitate) crește riscul de cancer de colon, rinichi, prostată, endometrial.
  • persoanele cu obezitate au frecvent condiții inflamatorii cronice precum pietre la colecist, steatoză hepatică non-alcoolică și altele. Aceste probleme vor cauza stresul oxidativ celular și care poate determina deteriorarea ADN-ului (crescând riscul de cancer de tract biliar, hepatic și altele)
  • celulele grase pot avea efecte directe și indirecte de creșterea unor celule sau a unor hormoni care promovează proliferarea aberantă a unor celule.
  • obezitatea afectează sistemul imunitar crescând riscul de dezvoltare tumorală.

Există un studiu în SUA în perioada 2011-2015, pe persoane cu vârste cuprinse între 30 de ani, și peste, care arată că procentul de cazuri atribuite excesului de greutate corporală a variat în funcție de tipurile de cancer astfel: 

  • 51% pentru cancerul de ficat sau vezică biliară la bărbați
  • 49,2% pentru cancerul endometrial la femei
  • 48,8 % pentru cancerul de ficat și vezică biliară la femei 
  • 30,6 % pentru adenocarcinomul esofagian la bărbați

La nivel global, un studiu din 2019 a constatat că în 2012 excesul de greutate corporală a reprezentat aproximativ 3,9% din toate tipurile de cancer, adică 544 300 de cazuri, povara acestor cazuri de cancer este mai mare pentru femei decât pentru bărbați.

Pierderea în greutate scade riscul de cancer?

Un studiu pe femei aflate în postmenopauză arată că pierderea intenționată a mai mult de 5% din greutatea corporală a fost asociată cu un risc mai scăzut de cancer, în special al cancerului endometrial, de sân și altele.

Obezitatea crește mai multe efecte adverse legate de tratamentul cancerului

  • Limfedemul este o complicație a intervenției chirurgicale a ganglionilor limfatici axilari și a radiațiilor la femeile cu cancer de sân. Riscul de limfedem la femeile cu obezitate cu cancer de sân este de câteva ori mai mare în comparație cu femeile cu greutate corporală normală.
  • Neuropatia periferică indusă de chimioterapie este un efect secundar comun al mai multor agenți anti-cancer și a fost asociată cu o calitate afectată a vieții. Unele studii de cohortă au arătat rate mai mari de taxani și neuropatie legată de platină la pacienții obezi.
  • Dovezile recente subliniază, de asemenea, că excesul de grăsime corporală a fost asociat cu un risc ridicat de cardiotoxicitate asociată tratamentului. O meta-analiză a 15 studii care au implicat 8745 de femei cu cancer de sân în stadiu incipient care au primit antracicline adjuvante și trastuzumab a arătat că obezitatea a fost asociată cu un risc crescut de toxicitate cardiacă cu 47%.
  • Obezitatea crește, de asemenea, toxicitățile legate de radioterapie. O revizuire sistematică și o meta-analiză a 38 de studii care au implicat 15.623 de supraviețuitori ai cancerului de sân au arătat că un IMC > 25 a fost asociat cu un risc de 11% de dermatită acută legată de radiații în cancerul de sân. Mai multe rapoarte susțin, de asemenea, o asociere între IMC ridicat și complicațiile chirurgicale la pacienții cu cancer.

Cum afectează obezitatea supraviețuitorii de cancer?

Majoritatea dovezilor despre obezitate la supraviețuitorii de cancer provin de la persoane care au fost dignosticate cu cancer de sân, de prostată sau colorectal. Cercetările indică faptul că obezitatea poate înrăutăți mai multe aspecte ale supraviețuirii cancerului, inclusiv calitatea vieții, recidiva cancerului, progresia cancerului, prognosticul și riscul anumitor tipuri de cancer.

Obezitatea nu numai că crește riscul de recidivă a cancerului de sân, dar crește și riscul unei boli comorbide majore și are un efect negativ asupra calității vieții supraviețuitorilor cancerului de sân.

  • O meta-analiză a 82 de studii asupra supraviețuitorilor cancerului de sân a arătat că obezitatea crește riscul de mortalitate specifică cancerului de sân și de toate cauzele cu 35%, respectiv 41%.
  • O altă meta-analiză a 13 studii care au implicat 8944 de femei cu cancer de sân triplu negativ a arătat că femeile supraponderale au avut o supraviețuire mai scurtă fără boală și supraviețuire globală comparativ cu femeile cu greutate normală.

Într-un studiu clinic amplu cu pacienți cu cancer rectal în stadiu II și III, cei cu IMC inițial mai mare (în special bărbați) au avut risc crescut de recidivă locală.

Decesul din cauza mielomului multiplu este cu 50% mai probabil pentru persoanele cu niveluri ridicate de obezitate comparativ cu cele cu greutate sănătoasă.

La ora actuală, avem pacienți supraviețuitori trimiși de medicii oncologi să scadă sănătos în greutate, pentru a reduce aceste riscuri.

Încurajam fiecare pacient cu obezitate, cel care a trecut prin cancer (supraviețuitor) sau nu a trecut printr-un cancer, să ia măsuri corecte pentru a pierde cel puțin 5% din greutatea amenințătoare.

Diet. Anca Ignat-Sâncrăian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Privacy Policy