Pagina de istorie a domeniului Nutriție-Dietetică din România – 1/3

Prima parte a dialogului cu doamna Prof. Univ. Dr. Doina Miere, unul din fondatorii specializării Nutriție-Dietetică din România, Februarie 2023

Deschidem o nouă serie de articole ”Dialoguri din domeniul Nutriție-Dietetică”, cu scopul de a aduce la cunoștința tuturor informații despre specializarea și despre domeniul de Nutriție-Dietetică din România. Primul invitat al acestor Dialoguri este și primul profesor pe care l-am întâlnit ca studentă a facultății, chiar în anul 2008.

Interviul cu unul din fondatorii specializării de Nutriție-Dietetică din România, specializare care mie mi-a dat sens vieții profesionale, a fost gândit ca pe un dar pentru generațiile poate chiar nenăscute încă de dieteticieni, dar și pentru cei care sunt astăzi în această frumoasă profesie și nu în ultimul rând, pentru societate. Dacă vreodată o persoană a fost ajutată de acest domeniu, printr-un coleg de al nostru, atunci acea persoană cred că are dreptul să cunoacă cui se datorează existența acestei profesii în România și în Cluj-Napoca.

Doamna Prof. Univ. Dr. Doina Miere împreună cu doamna Prof. Univ. Dr. Lorena Filip (despre care veți citi multe chiar din răspunsurile de mai jos) sunt ”părinții dieteticienilor” din Cluj-Napoca și inițiatorii acestei specializări în România. De la ideea unei specializări de Nutriție-Dietetică până la înființarea ei, veți citi exact câte procese și câte trepte s-au trecut, și veți deduce că au fost necesare valori și abilități serioase. De la aprobarea specializării până la aprobarea profesiei s-au scurs alți 10 ani, despre care vom dezbate pe viitor și cu alte persoane care au participat solid la acest domeniu.

Vă împărtășesc că am fost extrem de emoționată să scriu aceste 22 de întrebări, să solicit din partea doamnei profesor Miere timpul necesar răspunsurilor și mai ales deschiderea de a le oferi. Iar când am primit rândurile pe care le împărtățesc cu voi în 3 etape consecutive, am simțit o profundă recunoștință. Deoarece fiecare răspuns reprezintă o densitate de activități și emoții specifice conceperii unei noi specializări în țara noastră. Acest interviu simbolizează pentru dieteticieni povestea domeniului nostru, o rădăcină pe care o avem sub picioarele noastre zi de zi și ne formează baza coloanei vertebrale profesionale.

Așadar, vă invit să lecturați prima parte mai jos. A doua parte o regăsiți aici, iar a treia aici.

De la idee la aprobarea specializării de Nutriție-Dietetică în România

1. Care a fost viața dumneavoastră înainte de a începe fondarea specializării de Nutriție-Dietetică? (scopul acestei întrebări este de a surprinde un paragraf de început cu contextul care a precedat ideea, doresc doar câteva detalii despre funcția si activitaățile dvs specifice perioadei care precede etapa formării specializării) 2. Ce anume (sau cine anume) v-a provocat să realizați acestă specializare? (Aici aș dori să îmi spuneți dacă a fost ceva cu care v-ați confruntat sau a fost ceva idealist, ca o misiune. Care sunt factorii care au determinat IDEEA de formare a specializării de ND?) 3. De la ideea la aprobare. (Care sunt momentele cruciale, în ce an s-a născut ideea, în ce an s-a aprobat specializarea, care sunt alte momente esențiale din cadrul acestei perioade de la idee la aprobare? Ce resurse au stat la baza înființării, cine v-a sprijinit sau chiar poate ghidat și ajutat în formarea programei universitare, în crearea suportului pedagogic. Care au fost cele mai mari obstacole?)

Prof. Univ. Dr. Doina Miere:

Analizând parcursul meu profesional de dinainte de a începe fondarea specializării Nutriție și Dietetică, pot să surprind câteva elemente / coincidențe hotărâtoare și în strânsă legătură cu ceea ce a urmat. Constat că de-a lungul timpului am făcut alegeri care m-au direcționat, puțin câte puțin, înspre domeniul nutriției. Licențiată în farmacie, încă de la pregătirea lucrării de licență am fost atrasă de știința alimentelor, elaborând lucrarea cu titlul Enzime pentru limpezirea sucurilor de fructe. După absolvire mi-am început cariera profesională în cercetare, în laboratorul de Igiena alimentației din cadrul Institutului de Igienă și Sănătate Publică din Cluj-Napoca. Câțiva ani mai târziu am ocupat prin concurs postul de asistent universitar la disciplina de Chimie sanitară și Igienă (ulterior Chimia și igiena mediului iar în prezent Bromatologie, Igienă, Nutriție) în cadrul Facultății de Farmacie, unde am urmat mai apoi toate etapele firești ale carierei academice. La trecerea dintre milenii am devenit șef de disciplină și titularul a două materii din curricula Facultății de Farmacie: 1. Chimie sanitară și Igienă – materie de specialitate, obligatorie, având ca obiectiv studiul factorilor de mediu (aer, apă, sol, aliment) și impactul lor asupra sănătății și 2. Nutriție și dietoterapie – curs opțional. Prin specificul celor două discipline, activitatea mea didactică și de cercetare avea ca element central alimentul, alimentația și nutriția. 

Activitatea universitară implică lucrul în echipă și stabilirea cât mai multor colaborări. La disciplină făceam echipă într-un mod excepțional cu colega mea, prof. dr. Lorena Filip, colectivul disciplinei fiind format dealtfel, la acea dată, doar din noi două ca și cadre didactice. Înafara disciplinei, aveam colaborări frumoase cu anumiți colegi din facultate și din universitate, dar și cu cercetători din alte instituții din Cluj-Napoca: USAMV, Institutul de Igienă și Sănătate Publică, ITIM (Institutul pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare), Institutul de Chimie etc. Dintre colaborările dinafara țării, cea mai fructuoasă pentru noi s-a dovedit a fi colaborarea cu Universitatea din Valencia. Dezvoltarea acestei colaborări a fost posibilă mai ales datorită stagiilor de cercetare și didactice pe care le-am desfășurat în laboratoarele departamentului de Bromatologie al Universității din Valencia în cadrul schimburilor Tempus și mai apoi Erasmus, dar și întâlnirilor repetate în România, ocazionate fie de mobilități ale colegilor spanioli în universitatea noastră, fie de participarea comună la manifestări științifice, dintre care Congresul Național de Farmacie organizat în diverse centre universitare (Cluj, Iași, Tg. Mureș) odată la 4 ani. 

Directorul departamentului de Bromatologie al Universității din Valencia, profesorul Jordi Manes, un cercetător desăvârșit, recunoscut în lumea științifică internațională și un profesor foarte pasionat, a fost întotdeauna dornic să ne împărtășească din experiența sa și din bogăția cunoștințelor acumulate. Fiind specialiști în același domeniu cu profesorul Jordi Manes, pentru mine s-a ivit șansa fantastică de a închega cu domnia sa o colaborare trainică și în timp, benefică pentru colectivele pe care le coordonam fiecare. Profesorul Jordi Manes dezvoltase mai multe programe de studii în cadrul Facultății de Farmacie din Valencia, mai ales în perioada în care fusese decan al acesteia, printre care cel mai recent era programul de licență Nutriție și Dietetică Umană (NDU). Îmi vorbea cu entuziasm despre aceste realizări. Programul de NDU a fost un success la Valencia atât din perspectiva adresabilității pentru absolvenții de liceu dar și a regăsirii noii profesii pe piața muncii, respectiv a interesului manifestat de societatea spaniolă față de profesia de dietetician-nutriționist.

Deși mi-am dorit să preiau ideea încă din primul moment iar profesorul mă încuraja să demarez imediat acest nou program și la noi, constatam situația puțin prielnică în care ne aflam în acea perioadă. Poate părea incredibil, însă la începutul anilor 2000, în țara noastră, acest domeniu fascinant al nutriției nu se bucura de atenția cuvenită nici la nivel academic si medical și nici în societate. Totuși continuam să fiu urmărită de această idee și să consider o oportunitate deosebită folosirea experienței lor pentru a dezvolta programul universitar de nutriție și în România, cu atât mai mult cu cât dovezile importanței nutriției pentru sănătate și a nevoii de specialiști bine pregătiți în acest domeniu erau tot mai evidente. În plus, o preocupare mai veche a mea era să dezvolt activitatea și colectivul disciplinei pe care o coordonam și asta era oportunitate care trebuia fructificată. 

După tot ceea ce am arătat în aceste rânduri, pot să spun cu toată convingerea că sămânța fondării programului de studii de licență Nutriție și dietetică în România se află în principal în această colaborare a noastră cu Universitatea din Valencia dar și în dorința puternică de a ne dezvolta. 

După ce am purtat ideea înființării programului ND în minte și în suflet preț de câțiva ani, din când în când făcând analize în colectivul disciplinei, împreună cu colega mea d-na Lorena Filip, a venit și vremea în care am întrezărit o oportunitate și am înțeles că acest proiect poate deveni posibil. 

Undeva în anul 2005, i-am prezentat ideea înființării noului program domnului profesor Marius Bojiță, rectorul universității la acel moment, și am fost imediat încurajată să fac toate demersurile în acest sens. În perioada 2005-2007, împreună cu colega mea d-na Lorena Filip, am parcurs un laborios program de documentare, de întocmire de memorii justificative și dosare de autorizare, trecând inclusiv prin experiența schimbării organismelor de evaluare la nivel național a acestor propuneri. Am început documentarea conform cerințelor CNEAA (Consiliul Național pentru Evaluare Academică și Acreditare), care încă funcționa la acea dată și am întocmit toată documentația în consecință, însă după ceva vreme ni s-a comunicat că acest organism este în curs de desființare și nu mai autorizează programe noi, așa încât nu ne va analiza dosarul. Ne-am adaptat situației și am urmărit evoluția noii structuri, ARACIS, care abia își punea bazele. Pentru o comunicare cât mai eficientă cu mediul universitar, președintele ARACIS a început să organizeze întâlniri informative în centrele universitare din țară, una dintre acestea având loc la Cluj. Am participat și noi, eu și colega mea Lorena Filip la această întâlnire instructivă și în baza informației primite am reluat tot procesul de pregătire a documentației, adaptându-ne noilor cerințe. În baza memoriilor justificative înaintate, am primit acordul conducerii universității noastre de a înființa noul program de studii de licență în cadrul Facultății de Farmacie, a căror cadre didactice eram. Ne-am consultat cu colegii din universitate implicați în acest domeniu, cu precădere cu colectivul disciplinei de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice de la Facultatea de Medicină coordonat la acea dată de Dl. Prof. Nicolae Hâncu, dar și cu decanii Facultăților de Farmacie (prof. dr. Felicia Loghin) și de Medicină (prof dr. Nicolae Miu) și cu profesori-șefi ai principalelor clinici clujene și am finalizat dosarul de autoevaluare, iar în iulie 2007 am primit vizita ARACIS. În septembrie 2007 obțineam autorizarea provizorie de funcționare. Fiind în pragul începerii noului an universitar, chiar dacă programul nostru era autorizat, am fost nevoiți să mai așteptăm un an pentru organizarea admiterii. Astfel, prima admitere a fost organizată doar în anul următor, în iulie 2008, pentru anul universitar 2008-2009. Programul a fost primit cu entuziasm în mediul academic, fiind preluat în foarte scurt timp și de alte universități din țară, autorizându-se în principal în cadrul Facultății de Medicină (Tg. Mureș autorizat chiar în 2008 și ulterior Iași, Timișoara, Arad, Oradea, Suceava și mai recent Craiova).

O constatare dragă mie este aceea că la prima admitere organizată am primit dovada că oamenii interesați de domeniul nutriției, unii dintre ei cu adevărat foarte pasionați, așteptaseră această oportunitate. Astfel, în rândul studenților din primul an de studii al programului de licență ND am avut studenți din categorii de vârstă destul de diferite, atât proaspăt absolvenți de liceu cât și studenți la a doua facultate, sau asistenți de nutriție din spitale (absolvenți ai școlii postliceale de asistenți de nutriție), care aveau posibilitatea în sfârșit să își îndeplinească un vis ce se lăsase așteptat, acela de a urma studii universitare în domeniul nutriției. 

4. Cine a fondat în România, specializarea de Nutriție-Dietetică la nivel universitar? (Ne puteți detalia, din ce cunoașteți dvs, care era contextul național, care era contextul în alte centre universitare cu privire la ND? Știați că există o cerere, o nevoie cu privire la această meserie?)

Prof. Univ. Dr. Doina Miere:

Din tot ceea ce am menționat anterior, vreau să întăresc și să clarific că noi, UMF “Iuliu Hațieganu”Cluj-Napoca, prin efortul colectivului disciplinei de Bromatologie, constituit la acea dată din mine și colega mea Lorena Filip, am fondat specializarea de Nutriție-Dietetică la nivel universitar în România. După ce am trecut prin toată acea perioadă de tranziție descrisă, am obținut autorizarea provizorie ARACIS în septembrie 2007, una dintre primele autorizații de funcționare eliberate de ARACIS. 

Proiectul de Hotărâre de Guvern din 2008 privind programele de studii universitare acreditate și autorizate să funcționeze provizoriu pe anul universitar 2008-2009 includea inițial programul de studii de licență Nutriție și dietetică doar la UMF “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, la Facultatea de Farmacie. Ulterior, până la aprobarea și publicarea în Monitorul Oficial a respectivei HG, obținuseră (între timp) autorizarea provizorie ARACIS și UMF Tg. Mureș. 

Noi, UMF “Iuliu Hațieganu”Cluj-Napoca, am organizat examen de admitere pentru ND în iulie 2008 având atât locuri bugetate cât și cu taxă. Fiind autorizați din anul anterior, am avut timp să solicităm și să obținem cifra de școlarizare și formațiunile de studiu conform calendarului normal de organizare. Totuși, am început programul de studii universitare ND în același an universitar (2008-2009) și noi și UMF Tg. Mureș; din câte îmi amintesc ei au organizat admitere în luna septembrie 2008.

5. Ne puteți spune câteva nume care au contribuit la întemeierea acestei specializări față de care, noi, dieteticienii, ar trebui să avem recunoștință?

Prof. Univ. Dr. Doina Miere:

  • Prof. Jordi Manes de la Universitatea din Valencia care ne-a oferit exemplul unei reușite și informații privind structurarea unei curricule de succes. Mai târziu, domnia sa avea să devină Doctor Honoris Causa al universității noastre.
  • Miere Doina, Lorena Filip. Noi am fost scânteia, oamenii care au făcut totul pornind de la o idee-încurajare, nimic altceva. Am consultat planuri de învățământ europene pornind de la care am construit un plan de învățământ propriu, am identificat echipa din universitate care să asigure predarea materiilor incluse, am propus fișe de disciplină, am elaborate materiale didactice, am propus admiterea, am coordonat studenții, i-am consiliat și încurajat… toate acestea într-o echipă de excepție și o completare reciprocă foarte strânsă cu colega mea d-na Lorena Filip. 
  • Rectorul UMF, prof. Marius Bojiță care a primit cu entuziasm propunerea noastră, ne-a susținut și a diseminat în țară ideea înființări acestui program, pentru a-l consolida prin includerea în oferta cât mai multor universități

Final prima parte.

A doua parte o regăsiți aici, iar a treia aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Privacy Policy