În data de 19 mai 2016, a avut loc conferința ”Ultimate Health Experience”, cunoscută de către public ca fiind conferința ”dr.Colin Campbell”, la Hotel Alpin din Poiana Brașov.
Evenimentul a fost organizat de către Ultimate Health Experience, coordonat de Cristina Bâtlan, având parteneri pe: Fundația Beneva și Dăruiește Viața.
Invitații acestui simpozion de nutriție au dovedit, prin zeci de ani de cercetare și/sau experiență, că nutriția este o știință.
Au susținut prezentări:
- Acad. Ovidiu Bojor
- Prof.Dr. Pavel Chirilă
- Dr. Doru Laza
- Cristela Georgescu
- Prof.Dr. Colin Campbell
Peste 400 de participanți au luat parte la un moment unic din istoria domeniului nutrițional și al dietoterapiei românești.
Ziua a fost deschisă de către Părintele Fitoterapiei, Acad. Ovidiu Bojor, care a dorit să transmită că alimentația trebuie să fie adaptată la altitudinea geografică și la anotimpurile specifice țării. La 92 de ani, Acad. Ovidiu Bojor este plin de entuziasm atunci când împărtășește despre stilul de viață sănătos. A ridicat spre dialog subiecte despre consumul de proteine animale, care ulterior ceilalți invitați aduc argumente contradictorii. Prof.Ovidiu Bojor îndeamnă să ne ferim de extreme și să oferim copiilor până la 18 ani o alimentație completă (să includă proteine animale).
- Acad.Ovidiu Bojor
Conferința a fost continuată de către Prof.Dr. Pavel Chirilă, care expune o temă de mare interes pentru mine, ”Stilul de viață – posibil factor oncogen”, pe baza unui studiu realizat în cadrul hospice-ului său Fundația Sfânta Irina, a cărui misiune este îmbunătățirea calității vieții bolnavilor de cancer aflați în stadiu avansat prin îngrijire medicală, socială, psihologică şi spirituală.
Studiul a fost realizat de către dl Prof.Dr.Pavel Chirilă și Dr. Emma Stănescu, pe un număr de 487 de pacienți.
Statistica lor arată că peste 62% dintre pacienții sub 60 de ani dezvoltă cancer și doar 38% peste 60 de ani; cu alte cuvinte, cancerul nu ocolește vărstele fragede, dimpotrivă.
Factorii de risc oncogen evidențiați în prezentul studiu sunt:
- zahăr (fator oncogen pentru ovar)
- carne și mezeluri (factori oncogeni pentru colon)
- hormoni (factor oncogen pentru colul uterin)
- statine (medicația recomandată pentru reducerea colesterolului din sânge reprezintă factor oncogen pentru cancerul de ovar și colon).
Prof.Dr. Pavel Chirila a prezentat mai multe cazuri, printre care amintesc despre o pacienta, care a ținut timp de 6 luni o dietă pe baza de carne (un regim Dukan mai sever), deoarece a dorit să slăbească. La sfârșitul perioadei, a debutat un cancer de tub digestiv.
Următorul vorbitor, Dr. Doru Laza, are o experiență de 35 de ani, dintre care 11 ani de practică în cadrul clinicii Eden, unde a creat protocoale cu regim vegan.
Dr. Laza ne asigură că terapia cu sucuri este extraordinar de valoroasă. ”Ar trebui să se înceteze a se căuta motive pentru care nu sunt aceste terapii bune, deoarece în cei 11 ani cât am lucrat în Brează, nimeni nu a murit cu sucuri”.
Cristela Georgescu a deschis partea a doua a conferinței prin plăcerea ei de a rosti povești sub formă de adevăruri, printre care:
- Între alimentație și sănătate este o legătură profundă pe termen lung.
- Moștenirea genetică este o armă încărcată, alimentația este trăgaciul pe care apăsăm.
- Frica de boală este foarte profitabilă.
- Esența sănătății constă în simplitate.
Și iata-ne ajunși față în față cu Prof. Dr. Colin Campbell, coordonatorul studiului mamut din istoria medicinei – Studiul China.
Peste 60 de ani de cercetare în domeniul nutriției, Prof. Campbell modest și rezervat în afirmații nedovedite, vine cu o serie de rezultate care nu pot fi combătute.
- Un procent de 20% de proteine animale a determinat apariția tumorilor la 100% din cazuri, iar reducerea procentului de proteine la 5% a dus la vindecarea acestora.
- Printre proteinele de origine animală, atrage atenția asupra cazeinei din laptele de vacă.
- Prof.Campbell amintește despre mecanismul de reparare al organismului care devine nefuncțional atunci când organismul este supus unui procent ridicat de proteină animală.
- Unul dintre parametrii esențiali în evaluarea sănătății este colesterolul. Proteina crește colesterolul mai mult decât colesterolul însuși.
Soluția pe care Prof.Campbell o oferă este alimentația cu un aport de proteină de cc 8-9%. El spune că schimbarea alimentației determină rapid modificări pozitive, se văd și într-o singură zi. Echipa dlui Prof. Campbell susține zilele acestea la Brașov o tabără de detoxificare, iar preparatele culinare sunt realizate de fiica acestuia. Ne-am bucurat să aflăm că tabăra are o construcție asemănătoare conceptului nostru ”3 zile și nopți pentru o viață sănătoasă”, care se desfășoară deja de 3 ani în România.
Vegetarianismul medical se preda în cele mai prestigioase facultăți din Europa, în secolul al XVIII-lea, iar astăzi prin munca de cercetare realizată de către Prof. Campbell și a echipei lui poate fi redat cu argumente necesare la cele mai înalte congrese medicale.
Dacă ar fi să extrag din întreaga conferință o singură frază definitorie pentru nutriție, spusă de către Prof. Campbell, ar fi:
”Înțelegerea greșită a nutriției este principala cauză a mortalității.”
Din sesiunea de Întrebări-Răspunsuri, vă redau un dialog uluitor dintre Prof.Dr.Pavel Chirilă și Prof.Dr. Colin Campbell:
- Prof.Dr. Pavel Chirilă: Postul alternativ poate fi o terapie eficientă în cancer? (Se cunoaște faptul că celulele canceroase rezistă doar 24-48 de ore, dacă nu sunt hrănite. Celulele canceroase care se nasc astăzi pot fi omorâte cu un post cu apă de o zi. Astfel terapia de post alternativ constă într-o zi de alimentație vegetală integrală și o zi de post cu apă.)
- Prof.Dr. Colin Campbel: Cred că este corect!
În sesiunea de autografe, i-am oferit dlui Prof.Campbell suplimentul alimentar Brain Proficiency. A fost încântat să afle că este ”suplimentul din lingură și nu praful din capsulă”, cunoscând faptul că profesorul nu recomandă suplimente sub formă de capsule, ci alimente integrale. A apreciat ingredientele și munca depusă.
Mulțumim invitaților și organizatorului pentru acest dar oferit. Din punctul meu de vedere, această conferință a ridicat nivelul în domeniul nutriției, iar acest fapt ne provoacă pe toți să reușim să-l menținem cel puțin.
- Anca Igant, Dr.Daria Dulfu, Alec Blenche, Valentina Savu
Anca Ignat