Mâncarea pentru celule

Mâncarea pentru celule versus mâncarea pentru pierderea în greutate sunt frecvent confundate de către publicul larg. Un scurt articol despre diferențele dintre ele.

Dacă te hrănești pentru nevoile reale ale organismului tău, vei avea o sănătate mai bună, inclusiv o optimizare în greutatea corpului, dacă este necesară.

Mâncarea pentru celule și mâncarea pentru a pierde în greutate sunt două abordări distincte ale nutriției, deși se pot suprapune în anumite aspecte, dacă sunt construite științific.

Problema apare pentru publicul larg, care de multe ori aplică o dietă pseudo-științifică pentru a slăbi, având în gând că omul mai slab este implicit mai sănătos. Oare?

Putem spune că omul mai slab este automat mai sănătos și mai longeviv?

Nu. IMC <18 nu este corelat cu sănătatea, ci cu probleme de subnutriție, malnutriție, dizimunitate și este asociat cu risc mai mare de mortalitate.

IMC de normopondere, chiar și unele IMC-uri de suprapondere pot fi corelate cu grade mai mari de sănătate și longevitate. Există unele studii care demonstrează că unii oameni cu un IMC de suprapondere, dar cu masă musculară bună au un risc de deces mai mic decât persoanele slabe, fără masă musculară.

Masa musculară nu se poate menține sau crește dacă alimentația și activitatea fizică nu sunt făcute optim, cu consecvență.

Orice regim care topește masa musculară și chiar invită pacientul să fie slab și foarte slab este un regim greșit.

Orice persoană trebuie să fie focusată pe scopul mâncatului și anume să ne hrănim celulele.

Mâncarea pentru celule

Această abordare se concentrează pe furnizarea de nutrienți, vitamine, minerale și energie necesare pentru funcționarea și sănătatea optimă a celulelor din organism. Accentul se pune pe hrănirea organismului la nivel celular pentru a sprijini sănătatea generală, creșterea, repararea și funcționarea sistemelor organismului.

Mâncarea pentru pierderea în greutate

Scopul principal aici este de a crea un deficit caloric, adică să consumăm mai puține calorii decât cheltuiește organismul, pentru a pierde excesul de grăsime corporală. Accentul se pune pe:

  • gestionarea dimensiunilor porțiilor,
  • alegerea alimentelor care au mai puține calorii,
  • dar care oferă totuși nutrienți esențiali
  • și, eventual, încorporarea unor strategii cum ar fi momentul mesei și echilibrul macronutrienților pentru a facilita pierderea în greutate.

Compoziția nutrienților

Mâncarea pentru celule: își propune să ofere o dietă echilibrată, bogată în nutrienți esențiali, cum ar fi proteine, carbohidrați, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale. Acest lucru asigură că celulele primesc elementele de bază necesare pentru creștere, reparare și procese metabolice.

Mâncarea pentru pierderea în greutate: implică adesea o abordare mai strategică a aportului de nutrienți, cu accent pe reducerea aportului general de calorii, satisfacând în același timp nevoile nutriționale. Acest lucru poate implica prioritizarea alimentelor care au un conținut scăzut de calorii, dar bogate în nutrienți, cum ar fi fructele, legumele, proteinele slabe și cerealele integrale.

Concentrați-vă pe calitate vs. cantitate

Mâncarea pentru celule: accentuează calitatea alegerilor alimentare, acordând prioritate alimentelor integrale bogate în nutrienți, care susțin sănătatea și bunăstarea generală. Accentul se pune pe hrănirea organismului cu nutrienți de înaltă calitate pentru a susține funcția celulară și sănătatea generală.

Mâncarea pentru pierderea în greutate: în timp ce calitatea alegerilor alimentare este încă importantă, adesea se pune un accent mai mare pe controlul porțiilor și restricția calorică pentru a obține un echilibru energetic negativ și pentru a promova pierderea în greutate. Acest lucru poate implica acordarea unei atenții sporite dimensiunilor porțiilor și reducerea aportului de alimente bogate în calorii și cu conținut scăzut de nutrienți.

Obiective pe termen lung vs. pe termen scurt

Mâncarea pentru celule: își propune să susțină sănătatea și bunăstarea pe termen lung, oferind organismului nutrienții de care are nevoie pentru a funcționa optim. Această abordare se concentrează pe obiceiuri alimentare durabile care promovează sănătatea generală și longevitatea.

Mâncarea pentru pierderea în greutate: implică adesea modificări ale dietei pe termen scurt, cu scopul de a atinge o anumită greutate sau o compoziție corporală.

În timp ce menținerea greutății pe termen lung este importantă, accentul principal pe termen scurt este adesea pe atingerea unui deficit de calorii pentru a facilita pierderea în greutate.

De unde am pornit cu acest articol?

Am avut o pacientă cu un cancer de sân, care toată viața ei a ținut multe cure de slăbire, considerând profund că ce face este foarte bine. Curele de slăbire pseudo-științifice au determinat decenii de carențe sistemice. Dar cel mai mult a contribuit la o lipsă de cunoaștere de elemente fundmentale ale nutriției și ale hranei.

Pacienta s-a înfometat, s-a ferit nu de grăsimi trans, ci de GRĂSIMI. S-a ferit de proteine, fiind că „hrănesc cancerul”. S-a găsit în situația frecvent întâlnită de publicul preocupat că nimic nu este sănătos, beau apă.

Pentru consultația în patologia oncologică, aceste experiențe nu vor ajuta la a mânca cu convingere că mâncatul te ajută să fii mai viguros în paralel cu tratamentul tumoricid. Convingerile doamnei au condus-o la o relație de anxietate față de orice aliment. Greutatea ei mică nu este un avantaj în lupta cu cancerul.

Investiți mult în atitudinea că mâncatul curat și nutritiv poate să controleze mai bine deteriorarea ADN-ului și să lupte împotriva stresului oxidativ celular și să construiască o mai bună imunitate, iar aceste aspecte formează o mai bună premisă în lupta cu cancerul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Privacy Policy