Alimentația în intoleranța la histamină – o soluție reală, nu doar un trend

Acest articol are rolul de a sublinia rolul alimentației în intoleranța la histamină, ca parte din tratamentul disponibil pentru gestionarea acestei probleme medicale.

Ce este intoleranța la histamină?

Intoleranța la histamină reprezintă o afecțiune medicală ce rezultă din incapacitatea de a degrada histamina ce provine din alimente și/sau cea produsă de corp, astfel aceasta se acumulează în sânge cauzând simptome. Histamina are roluri importante în corp, functionând chiar ca și neurotransmițător, dar în cantități prea mari reprezinta un risc pentru sănătate, cel mai cunoscut exemplu fiind reacțiile alergice declanșate prin eliberarea de histamină de către celulele sistemului imunitar în contact cu un alergen.

Intoleranța la histamină nu este cauzată de răspunsul sistemului imunitar la un alergen, ci de un deficit enzimatic. Pacienții cu această afecțiune au în general o cantitate semnificativ mai redusă a enzimelor ce degradează histamina la nivelul intestinului-diaminoxidaza (DAO) și N-metil transferaza (HNMT). Dintre cele două enzime DAO are rolul major în degradarea histaminei și protecția organismului de histamina din alimentele consumate și cea generată de flora bacteriană intestinală.

Simptome

Simptomele intoleranței la histamină sunt foarte multe, nespecifice și variate datorită prezenței celor 4 receptori pentru histamină în diferite organe și țesuturi din corp (vezi schema de mai jos). Potrivit unui studiu, cele mai frecvente și severe manifestări sunt cele gastrointestinale, pe locul doi fiind afectarea sistemului nervos și cardiovascular, urmate de simptomele respiratorii și dermatologice. De obicei, un pacient cu intoleranță la histamină prezintă în medie 11 simptome ce afectează diferite organe și țesuturi.

Manifestările intoleranței la histamină sunt foarte asemănătoare cu cele ale reacțiilor alergice, intoleranța la histamină fiind denumită și pseudoalergie. În cazuri grave se poate ajunge chiar la șoc anafilactic și stop cardiac. Spre deosebire de reacțiile alergice, unde și cea mai mică cantitate de alergen poate cauza reacții severe, în intoleranța la histamină severitatea simptomelor depinde de cantitatea de histamină din alimentele consumate. Astfel tratamentul principal al intoleranței la histamină este dieta cu conținut scăzut în histamină.

Pacienții cu această afecțiune ar trebui să fie atenți la consumul a patru mari grupe de alimente: cele foarte bogate în histamină, cele bogate în alte amine biogene, cele care eliberează histamină și cele care inhibă activitatea enzimei DAO

Datorită lipsei unui algoritm clar al diagnosticării acestei intoleranțe, frecvent este o problemă de sănătate subdiagnosticată sau tratată cu superficialitate. Alte cauze care duc la acest lucru sunt: simptomele variate și nespecifice, suprapunerea simptomelor cu cele ale reacțiilor alergice, prezența în paralel la același pacient a intoleranței la histamină și a alergiilor/altor afecțiuni.

Intoleranța la histamină afectează până la 3%-6% din populație și este mai des întâlnită la copii. Primele cercetări ștințifice pe tema intoleranței la histamină au apărut acum 20 de ani. 80% din studii s-au făcut în ultimii 10 ani, lucru ce reflectă un interes crescut pentru această intoleranță, dar și explică problema subdiagnosticării.

Câteva studii despre intoleranța la histamină

Alimentația în intoleranța la histamină reprezintă o parte importantă din tratamentul acestei afecțiuni, lucru confirmat prin numeroase studii științifice.

Iată un meniu succint pentru un copil cu intoleranța la histamină, sub coordonarea nutriționistei Cristina Brumar:

Pentru o consultație nutrițională cu privire la intoleranțe alimentare puteți accesa secțiunea de Programări.

Contribuitori articol: diet. Cristina Brumar, diet. Anca Ignat-Sâncrăian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Privacy Policy