De ce nu funcționează întodeauna un meniu cu conținut scăzut în histamină?

Aceasta este o întrebare frecvent întâlnită în rândul pacienților cu intoleranță la histamină. Deși țin o dietă foarte restrictivă și elimină toate alimentele cu scor 2 și 3 de pe lista SIGHI, ei tot au simptome.

Din cauza persistenței simptomelor se ajunge să se țină o dietă foarte restrictivă cu alimente cu scor 0 și 1 luni de zile la rând. Mai jos aveți un exemplu de meniu cu conținut scăzut în histamină doar cu scor 0 și 1 de pe lista SIGHI:

Mic dejun: pâine fără gluten+ unt+ouă de prepeliță și legume crude: castraveți, ardei 

Gustare: măr

Prânz: Supă de pui cu tăiței

Cartofi și carne de pui la cuptor  cu brocoli

Gustare: caise

Cină: mămăligă cu brânză  dulce de vaci

Toate alimentele subliniate, conform listei SIGHI, nu ar trebui să dea simptome deoarece au scor mic, însă pentru unii pacienți, unele dintre ele sunt cauzatoare de simptome digestive – diaree, crampe abdominale, gaze, balonare la scurt timp după ce sunt consumate.

Intoleranța la histamină și sindrom de intestin iritabil

Acest lucru se întâmplă deoarece frecvent pacienții cu intoleranță la histamină au și sindrom de colon iritabil și alimentele de mai sus cu excepția pâinii fără gluten conțin carbohidrați fermentabili. Practic în aceste cazuri, intoleranța la histamină este  cauzată de sindromul de colon iritabil și fără a interveni nutrițional pentru ameliorarea sindromului de colon iritabil, nu se obțin îmbunătățiri semnificative ale simptomelor din intoleranța la histamină.

Un nivel ridicat de histamină poate fi cauzat de prezența unei disbioze (dezechilibru al florei bacteriene intestinale) cu exces de bacterii formatoare de histamină. Studiile au arătat că o alimentație cu conținut scăzut în carbohidrați fermentabili reduce de până la opt ori nivelul de histamină fiind un real ajutor în ameliorarea simptomelor din intoleranța la histamină.

Este foarte important ca implementarea unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați fermentabili să fie făcută pe o perioadă limitată de timp, sub ghidarea și monitorizarea unui dietetician specializat în afecțiuni digestive, pentru că ținută incorect o astfel de dietă poate agrava disbioza.

Pâinea fără gluten în intolernața la histamină

Am subliniat pâinea fără gluten pentru că, chiar dacă nu conține carbohidrați fermentabili, adesea cauzează simptome datorită faptului că foarte multe sortimente de pe piață sunt intens procesate și aditivate.

Am ales să pun în meniu pâinea fără gluten, deoarece glutenul este frecvent exclus de către pacienții cu intoleranță la histamină,  mulți dintre pacienții mei au deja exclus glutenul când ne întâlnim pentru o primă consultație și de multe ori fără să fie necesar, dar acesta va fi subiectul unui articol viitor. 

Lista SIGHI este un instrument de ajutor, dar în majoritatea cazurilor nu și soluția prin care se pot ameliora simptomele din intoleranța la histamină. De cele mai multe ori tabloul clinic al fiecărui pacient  este foarte complex și cele mai potrivite și eficiente soluții vin după o evaluare în detaliu a fiecărui pacient,  urmată de o intervenție nutrițională  personalizată.

Diet. Cristina Brumar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Privacy Policy