Factorii dietetici în scleroză multiplă

Scleroza multiplă poate fi influențată favorabil cu ajutorul terapiilor complementare și alternative bine alese, conform unui studiu din 2012, realizat de . SkovgaardP. H. Nicolajsen,  E. Pedersen,M. Kant,  S. Fredrikson,  M. Verhoef,  și D. W. Meyrowitsch, intitulat  ”Use of Complementary and Alternative Medicine among People with Multiple Sclerosis in the Nordic Countries”[1].

Cu ajutorul unei nutriții valoroase, predispoziția corpului la inflamare poate fi redusă, ameliorând simptomele bolii până la stagnarea evoluției acestei afecțiuni autoimune neurologice.

Protocolul nutrițional constă în:

  • Acizii saturați omega 6, care produc inflamații, sunt înlocuiți cu acizi grași omega3, antiinflamatori. Aceștia pot fi luati din semințe de cânepă, ulei de primula[2], pește, semințe de in, ulei de in, ulei de cânepă, semințe de chia, ulei de lumință.
  • Alimente alcaline: ridichi negre de vară, iarbă de grâu, castravete proaspăt, semințe de ridichi germinate, iarbă de orz, avocado, andive, spanac, fasole verde, sfeclă roșie, lămâie, morcovi, țelină, roșii [3].
  • Alimente antiinflamatorii [4].
  • Suplimente specifice: omega 3, vitamina D3, complexul de B-uri, enzime, probiotice, vitamina  A, E și seleniu [5], [10].
  • Eliminarea glutenului din alimentație [6], [7].
  • Comportamente nutriționale sănătoase cresc eficiența în managementul ameliorării simptomelor sclerozei multiple [8].
  • Reducerea stresului oxidativ prin exerciții fizice regulate, precum yoga, psiho-terapii specifice sau terapie nutrițională antioxidantă [9].

Referințe:

Concluzie:

În calitate de nutriționist, am avut 3 pacienți diagnosticați cu scleroză multiplă, în vârstă de 16 ani, 25 ani si 36 ani, dintre care 2 femei și un bărbat, între anii 2012-2013.

Alimentația creează un context favorabil, pozitiv, în ameliorarea simptomatologiei și a prevenției afecțiunilor colaterale, în stagnarea evoluției bolii, în creșterea calității vieții pentru pacienții cu SM și a familiei acestora.

Anca Ignat