Scleroza multiplă poate fi influențată favorabil cu ajutorul terapiilor complementare și alternative bine alese, conform unui studiu din 2012, realizat de . Skovgaard, P. H. Nicolajsen, E. Pedersen,M. Kant, S. Fredrikson, M. Verhoef, și D. W. Meyrowitsch, intitulat ”Use of Complementary and Alternative Medicine among People with Multiple Sclerosis in the Nordic Countries”[1].
Cu ajutorul unei nutriții valoroase, predispoziția corpului la inflamare poate fi redusă, ameliorând simptomele bolii până la stagnarea evoluției acestei afecțiuni autoimune neurologice.
Protocolul nutrițional constă în:
- Acizii saturați omega 6, care produc inflamații, sunt înlocuiți cu acizi grași omega3, antiinflamatori. Aceștia pot fi luati din semințe de cânepă, ulei de primula[2], pește, semințe de in, ulei de in, ulei de cânepă, semințe de chia, ulei de lumință.
- Alimente alcaline: ridichi negre de vară, iarbă de grâu, castravete proaspăt, semințe de ridichi germinate, iarbă de orz, avocado, andive, spanac, fasole verde, sfeclă roșie, lămâie, morcovi, țelină, roșii [3].
- Alimente antiinflamatorii [4].
- Suplimente specifice: omega 3, vitamina D3, complexul de B-uri, enzime, probiotice, vitamina A, E și seleniu [5], [10].
- Eliminarea glutenului din alimentație [6], [7].
- Comportamente nutriționale sănătoase cresc eficiența în managementul ameliorării simptomelor sclerozei multiple [8].
- Reducerea stresului oxidativ prin exerciții fizice regulate, precum yoga, psiho-terapii specifice sau terapie nutrițională antioxidantă [9].
Referințe:
-
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23304461
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23678469
- O’Young R, Redford Young, Young Diet, Editura Paralela 45, 2005, 75-76.
- http://www.drweil.com/drw/u/ART02012/anti-inflammatory-diet
- http://www.direct-ms.org/supplements.html
- http://www.todaysdietitian.com/newarchives/050112p44.shtml
- http://www.glutenfreesociety.org/gluten-free-society-blog/eating-like-a-caveman-in-a-modern-world/
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23021740
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23834174
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23737310
Concluzie:
În calitate de nutriționist, am avut 3 pacienți diagnosticați cu scleroză multiplă, în vârstă de 16 ani, 25 ani si 36 ani, dintre care 2 femei și un bărbat, între anii 2012-2013.
Alimentația creează un context favorabil, pozitiv, în ameliorarea simptomatologiei și a prevenției afecțiunilor colaterale, în stagnarea evoluției bolii, în creșterea calității vieții pentru pacienții cu SM și a familiei acestora.
Anca Ignat