Cauzele îngrășării

Acesta a fost subiectul discuției de ieri, din cadrul unei sesiuni din programul 10-10, ediția avansată.

Am întrebat grupul de persoane care au trecut printr-un proces de slăbire de minim 1 an, cu rezultate frumoase:

De ce credeți acum că v-ați îngrășat în trecut?

Perspectiva pacienților:

  • Stres, urmat de consum ridicat de mâncare de confort (rafinată, dulce, grasă)
  • Lipsa de somn care mereu determina alte preferințe alimentare, săritul peste mese și o hidratare mai redusă
  • Excepții zilnice mici, dar multe
  • Sentimentul de vinovăție: începeam ziua cu alimentație sănătoasă, la prânz alegeam greșit, apoi mă simțeam prost și mă imbuibam câteva luni
  • Nu știam ce știu acum. Comportamentul alimentar actual vine și de la ce știu acum, prin practică și educația din 10-10.
  • Nu mai eram o prioritate pentru mine, mă ocup mereu de copii, așteptam să adoarmă ca apoi să am timpul meu, recompensa mea etc.

Am structurat această listă, deoarece sunt cu totul de acord că pacienții care apelează un nutriționist și deja iau măsuri, nu s-au îngrășat pentru că au mâncat foarte rău, foarte mult. Când confundăm cauzele cu consecințele, nu reușim să rezolvăm probleme.

Cauzele luării în greutate uneori sunt de o subtilitate pe care nu reușim să o tratăm la timpul potrivit.

Câți dintre voi când sunteți stresați, vă tratați imediat?

Câți dintre voi când nu dormiți suficient, apelați la specialiști și căutați să soluționați rapid această problemă de sănătate?

Câți dintre voi sunteți conștienți că oamenii pot să ia în greutate și de la excepții mici și repetate, și nu doar de la lucruri super calorice și ultra-procesate. Pacienții care consumă mult alimente ultraprocesate și mănâncă rău evită nutriționistul, chiar îl ignoră. De obicei pacienții care apelează un serviciu de nutriție sunt deja cu o alimentație relativ bună (din perspectiva unor standarde).

Aș vrea din inimă să vă împărtășesc ca am avut pacienți suferinzi de obezitate care mâncau sănătos (conform ghidului), care făceau chiar și activitate fizică.

Toleranța la frustrare este o caracteristică a inteligenței și mulți dintre pacienții cu obezitate o au bine dezvoltată.

Fiți atenți la ce ne spun cei care au fost cândva cu obezitate, cauzele îngrăsării par a fi diferite de ce credem.

Este mâncatul nepotrivit(chiar și excesiv) o cauză sau o consecință?

Perspectiva nutriționistului

Din ochiul nutriționistului, interacţiunea dintre factori biologici, inclusiv susceptibilitatea genetică şi modificările inadecvate ale stilului de viaţă explică probabil pandemia recentă a obezităţii și cauzele obezității.

I. Factori biologici

  • ereditatea
  • genetica
  • epigenetică
  • sistem nervos central
  • microbiom

II. Factori de mediu:

  • lipsa de educație
  • mediul obezogen
  • alimentația nesănătoasă
  • sedentarismul
  • somnul precar
  • dezhidratarea
  • stresul
  • medicația

Anca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Privacy Policy