Câți pacienți se mențin, după ce slăbesc?

Obezitatea este mult mai complicată decât pare. Da, știu, deja dați ochii peste cap, crezând că exagerez. După ce ai slăbit, este important să te menții la greutatea optimă. Iar acest proces implică o atenție permanentă.

Câți oameni cunoașteți voi care au fost cu obezitate și sunt astăzi slabi?

Câți? Gândiți-vă, nu cred că aveți nevoie mai mult de degetele de la ambele mâini pentru a-i număra.

Iar acum veți avea nevoie doar de degetele de la o mână să-mi spuneți câți oameni cunoașteți care au slăbit și s-au menținut minim 1 an? Iar pentru a fi și mai rară situația, câți s-au menținut 5 ani? Și dacă cunoașteți dintre aceștia, vă rog să-i admirați și să le spuneți că sunt extraordinari.

Studiile ne arată că 50% dintre cei care slăbesc se mențin normoponderali 2 ani și doar 20% se mențin 5 ani la o greutate normală. Altfel spus jumătate dintre persoanele care au slăbit recâștigă greutatea în 2 ani și 80% în 5 ani.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5764193/

Menținerea la o greutatea normală după un regim de slăbire, trebuie să fie un subiect de maxim interes pentru orice persoană care a suferit de obezitate.

Managementul obezității implică:

  • Etapa de slăbire (cc 500g-1000 g pe săptămână)
  • Etapa de menținere la o greutate optimă pe termen lung

Regimul de slăbire nu este și nu trebuie să fie egal cu un regim de menținere, dar nu înseamnă că dacă ai slăbit, te vei și menține implicit. Rămâi responsabil.

Spune Jordan Peterson, în cartea ”12 reguli de viață”, în regula nr.2:

”Ai responsabilitatea de a te ajuta. Comportă-te ca atare.”

De ce este atât de greu să slăbești și să te menții?

  1. Mediul obezogenic:
    • Alimentele ultra-procesate care sunt la îndemâna noastră, sub un marketing agresiv, viu colorate, la prețuri carei mită calitatea. Lipsa alimentelor de calitate sau minim procesate și lipsa educației de bază cu privire la criteriile de selecție a alimentelor. Este suficient să adaugi o sare plină de microparticule de plastic și niște sirop de fructoză, ca biscuitele promis a fi dietetic să fie de fapt ultra-procesat. Aceste alimente devin un dirijor malefic al glicemiilor noastre, a poftelor și a unor adicții greu de controlat ulterior. Devenim papușile unui teatru industrial alimentar al ultra-procesării și al bolilor.
    • Ocupațiile sedentare pe care le avem astăzi, inclusiv gadgeturi din gospodărie care consumă ele în locul nostru energia. Investim în aspiratoare avansate, care mișună ca prietenul cel mai bun prin casă, uitând că se comportă cu noi ca un părinte care nu ne lasă să facem ce este timpul să facem. Să ne curățam casa sau viața, prin activități zilnice repetate. Am pacienți care sunt iritați de regula Casei Ignat de a face 5000 pași pe zi. Chiar am primit feedbackuri de genul: ”mă simt prost să merg, eu nu știu să mai merg, ce să fac cu mâinile, cum să-mi țin geanta?!” Poate găsim un gadget și pentru asta curând.
    • Forma de relaxare și celebrare, recompensele imediate. Tradiția culinară românească. Fiecare sărbătoare sau vacanță se învârte în jurul unui festin culinar hipercaloric, de numai în basme am mai văzut. Iar la noi, avem motive de a petrece din aproape orice. (Nuntă, botez, cumătrie, înmormântare, concediu, city breck, ziua de luni, Sfinții …, 1 Mai, 1 Iunie, 1 Decembrie, Crăciun, Paști,…aniversări, onomastice. Dacă te numești Ion deja ai 12 onomastice în an, 1/lună.

2. Genetica și nutrigenetica pacientului

3. Alte patologii asociate sau care au cauzat sindromul metabolic și/sau obezitatea

4. Răspunsul psihologic la procesul de slăbire. Aici este un domeniu diferit de Nutriție-Dietetică. Nu aș dori să spun ceva greșit. Frecvent însă am făcut recomandarea pacienților cu obezitate să apeleze serviciile de psihoterapie.

Se-ntâmplă uneori să atingi suferințe profunde odată cu procesul de dezvelire a zecilor de kilograme. Alteori se-ntâmplă ca pacientul să nu se simtă confortabil cu o slăbire mare, deoarece nu își cunoaște identitatea la noua greutate (mai ales dacă a fost obez de mic). Sunt și situații când pacientul din 60 de kilograme necesare normponderii a slăbit 20 și se simte că poate, dar nu mai are chef. În multe situații, este imperios necesară psihoterapia, în paralel cu regimul de slăbire.

Recomandări pentru menținerea greutății optime pe un termen lung

Schimbările de comportament alimentar și controlul greutății optime necesită o atenție permanentă, în etapa de menținere, după un proces de slăbire.

În Septembrie 2021 am luat sub terapia nutrițională o pacientă de 155 kg (cu un Indece de masă corporală (IMC) de peste 50, IMC normal este <24,9). La ora actuală, doamna se află într-un platou la 115 kg, sub coordonarea noastră, dar în 2 luni ne propunem continuarea procesului de slăbire până la o greutate dorită de 80 kg. De anul trecut, pacienta a înțeles că are de stat în terapia nutrițional-dietetică aproximativ 4 ani, conform planului inițial. Patru ani de tratat obezitatea și de controlat menținerea la o greutate optimă. Patru ani de management al obezității prin schimbări profunde de comportament, obicei și rutina cotidiană. Patru ANI, nu patru luni.

Chiar și intervențiile dintre cele mai înalt calitative, pe termen scurt, nu vor da rezultate în menținere, dacă nu sunt sprijinite de suport permanent.

Mai multe studii arată că interacțiunea continuă cu specialiștii sau în grupurile de suport îmbunătățește semnificativ menținerea greutății și rezultatele pe termen lung, în comparație cu tratamentele care se încheie după o perioadă scurtă de timp. 

Atât nutriționiștii sau alți specialiști în tratamentul obezității, cât și pacienții, trebuie să cunoască faptul că managementul obezității implică în primul rând un termen lung și nu este un proces ușor.

Pentru unii poate va fi cel mai greu lucru pe care l-au reușit în întreaga lor viață. Managementul obezității implică intervenții periodice, strategii de intervenție Aici-Acum, evaluare de către specialist a practicii făcute de pacient, suport pe termen lung și altele.

Să ne îndepărtăm de la așteptarea unui meniu perfect dătător de normopondere. Deja anii din urmă ne dovedesc că pe termen lung aceste meniuri perfecte:

  • nu produc o învățare profundă sau o schimbare profundă de lifestyle,
  • nu determină în pacient conștientizarea asupra comportamentelor alimentare de corectat,
  • nu produc cunoașterea unor elemente de personalizare a aderenței,
  • nu conduc către învățare.

Pentru că am creat contextul unui program de grup de combarere a obezității (programul 10-10) cunosc faptul că oamenii cu obezitate reușesc mai mult prin programe de grup, decât individual.

Ce ne va ajuta să ne menținem la greutatea optimă, după ce am slăbit considerabil?

  • Să înveți din procesul de slăbire: ce îți este ție potrivit, ce poți face tu?, care sunt punctele slabe?, ce știi să gătești?, ce poți și de unde comanda? etc.
  • Să ai o evaluare periodică obiectivă a procesului (analize serologice, nutrigenetice, greutate, circumferință etc).
  • Să ai un grup de suport periodic care cunosc regulile de menținere și cu care poți împărtăși experiențe.
  • Să ai cel puțin un partener (un om căruia i-ai spus care este obiectivul tău și care sunt regulile, astfel încât să te poată susține, monitoriza, îndrepta, aprecia etc)
  • Să ai consultații periodice cu specialistul tău, cu care să puteți dezvolta noi strategii pentru aderență și menținere.
  • Să fixezi obiective periodice.
  • Să ai un mindset al alimentației tale, al greutății tale. Pune-n gând dorința de a fi normoponderal și fă zilnic activități care sunt convergente.
  • Să sărbătorești reușita și să fii apreciat și admirat pentru ce ai reușit.
  • Să poți lectura și alte Succes Stories. Să fii langă alții care reușesc.
  • Să te implici în suportul de grup, în a ajuta la rândul tău. Cel mai bine învățăm când predăm altora.
  • Să poți evalua reușitele. Numără-le cu specialistul tău. Uită-te pe ansamblu.
  • Să cauți să te dezvolți permanent (flexibilitate cognitivă), altfel spus ce a mers în slăbire, nu va trebuie dedus că va funcționa și în menținere implicit.
  • Să deprinzi obiceiuri. Repetă. Repetă lucrurile importante și simple în fiecare zi. (Automatisme sănătoase). Repetă rețetele preferate, până când le știi fără rețetar.
  • Să definești periodic motivația profundă.

Nu toți pacienții care slăbesc se vor menține pe termen lung, dar unii vor reuși. Pentru acei care înțeleg că este un drum lung de schimbări profunde, doresc să le fiu alături și să le spun că menținerea este o mare provocare.

Nu pleca la drum cu ideea că dacă nu te-ai menținut, nu ești tu bun de nimic sau că metabolismul tău este lent sau programul/nutriționistul este mai puțin pregătit și că nu mai dorești să încerci nimic. Află că mulți nu reușesc să se mențină și că obezitatea este definită, ca și cancerul, de o recurență mare, foarte mare (mai ales la 5 ani). Având în minte acest aspect, te vei poziționa mai pregătit la linia următoare de start și vei înțege că orice problemă de obezitate implică o formă de atenție permanentă.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5764193/

Anca Ignat-Sâncrăian

Un comentariu la „Câți pacienți se mențin, după ce slăbesc?

  1. Rodica

    Foarte interesant si adevarat articolul.
    Uneori cred ca este mai greu sa te mentii, decat sa slabesti. La mentinere se deschide cutia Pandorei, te ia valul. Sa gust putin din asta, oh, acum pot si asta, si avalansa incepe.
    Cred cu tarie in grupurile de sustinere, oricand , pt acest proces. As adera, as contribui cu drag, la ele.
    Asa cum cred, ca ar trebui sa avem un abonament la nutritionistul care ne conduce, ne sustine, ne ajuta atunci cand derapam. Mi se pare benefica o inalnire periodica, individuala sau in grup, in care sa ne facem un bilant complet( biologic, psihologic, etc) , unde cu franchete si curaj sa ne afirmam reusitele sau caderile. Sa ni le asumam si sa incercam sa gasim calea de a inainta.
    Cred cu tarie ca Anca, respectiv Casa Ignat, ne poate oferi rezolvarea acelor situatii care pt noi sunt de potrivnice sau asa le percepem❤️🙏🌷

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Privacy Policy