Cand am citit ultima oara o poezie?

Am deschis in aceasta noapte tarzie Cartea lui Mirdad. De aici trascriu fragmente.

Iubirea este legea lui Dumnezeu. Traiti pentru a putea invata sa iubiti. Iubiti pentru a putea invata sa traiti. Nici o alta invatatura nu i se cere Omului.

…Nu poate fi o alta iubire decat iubirea de Sine…Atata vreme cat sunteti chinuiti de iubire, nu v-ati aflat cheia de aur a iubirii. Iubind un sine trecator, iubirea voastra este trecatoare.

V-am auzit spunan adeseori ca Iubirea este oarba, intelegand prin aceasta ca ea nu poate vedea greseala in cel iubit. Acest fel de orbire este o culme a vederii. De-ati fi mereu atat de orbi incat sa nu vedeti nici o greseala in nimeni!

Si pe cine sau ce alegem sa iubim? Inseamna sa alegi o anume frunza din Pomul Vietii si sa-ti reversi asupra ei intreaga inima? Dar ramura care poarta frunza? Dar trunchiul care poarta ramura? Dar coaja care apara trunchiul? Dar radacinile care hranesc coaja, trunchiul, ramurile si frunele? Dar pamantul care adaposteste radacinile? Dar soarele, marea si aerul, care fac pamantul sa rodeasca?

Daca o marunta frunza din copac este vrednica de iubirea voastra, cu cat mai vrednic este copacul in intregimea lui? Iubirea care alege numai o parte din tot, se osandeste de la bun inceput la suferinta.

Voi spuneti: Dar pe acelasi copac sunt frunze si frunze. Unele sunt sanatoase, unele bolnave, unele fumoase, unele urate, unele sunt uriase, altele pipernicite. Ce altceva am putea face decat sa deosebim si sa alegem?

Va zic voua, din uscarea unei frunze bolnave vine prospetimea celei sanatoase. Si va mai spun ca uratenia este pensula, culoarea si paleta Frumusetii; si ca cea pipernicita nu ar fi fost pipernicita daca nu i-ar fi dat din statura ei celei uriase.

Voi sunteti Pomul Vietii. Feriti-va sa va dezbinati pe voi insiva. Nu starniti o roada impotriva altei roade, o ramura impotriva altei ramure, o frunza impotriva altei frunze, nici nu le faceti sa se ridice impotriva radacinilor; nici nu-l starniti pe copac impotriva pamantului-mama. Caci chiar aceasta faceti voi atunci cand iubiti o parte mai mult decat tot restul, sau azvarlind restul.

Iubirea nu este o virtute. Iubirea este o trebuinta; mai mare decat painea si apa, mai mare decat lumina si aerul.

Mikhail Naimy, Cartea lui Mirdad,cap 11- fragmente