Success stories 10-10

RB, 40 ani, conferențiar, absolvent 10-10

Raluca a slăbit 23 de kg în 6 luni și se menține de 8 luni la o greutate pe care nu o mai avusese de înainte primei sarcini (acum 11 ani). A trecut prin 3 programe 10-10. Elementele cruciale ale reușitei ei:

 • focusul pe rezultate și pe regulile programului,
 • capacitatea de învățare,
 • fixarea unui timp de reușită realist (minim 1 an pentru o obezitate de grad 1),
 • dorința de a fi autonom (a dorit să se știe tot ce trebuie pentru a se descurca singură la un moment dat, chiar și în timpul vacanțelor).

Tabloul înainte de programul 10-10

Pe 6 mai 2021, Raluca s-a înscris la Programul 10-10, ca urmare a unui diagnostic de risc de hipertensiune arterială asociată cu obezitate de grad 1 și la sfatul cardiologului de a slăbi și a avea grijă de ea.

Câteva date generale înainte de programul 10-10

 • Înălțime: 168 cm. Greutate: 90 kg. Circumferință abdominală: 94 cm. IMC: 31,89 – Obezitate grad 1.
 • Tensiunea arterială: 140:90, Vitamina D: 17 (insuficientă)
 • Alte simptome: dureri articulare, probleme de tiroidă, probleme gastro-esofagiene.
 • Program haotic de alimentație, minim 3 mese pricipale și foarte multe ronțăieli. Scria ea în fișa de înscriere: ”Mănânc după pofte, la orice oră doresc, orice”.
 • Fizic nu se simțea bine cu ea și era îngrijorată de sănătatea ei.

Călătoria 10-10

 • Etapa de slăbire: Mai-Octombrie 2021, a avut loc prin 2 programe 10-10 consecutive, timp în care a slăbit 23 kg și 20 cm și a reușit optimizarea simptomelor digestive, a tensiunii arteriale și reducerea durerilor articulare. Din această etapă, Raluca subliniază că a contat mult pentru ea că a mâncat până la saturația ei, că mereu s-a săturat prin ce a mâncat. Primele 2-3 săptămâni spune că au fost mai grele.
 • Etapa de menținere: Noiembrie 2021-prezent (August 2022): 67 kg. A urmat programe avansate 10-10 specifice dietei de rotație și de menținere la greutatea ei optimă de 67 kg (+-2 kg). A rămas sub monitorizare 6 luni, după atingerea greutății optime. Consideră că este esențială dieta de rotație pentru a reuși să te menții. ”Dacă suntem obezi sau supraponderali – cu kilogramele adunate pe parcursul anilor sau lunilor (poate unii am avut nevoie de 10 ani, de, 5 ani, de 2, 1 an să ajungem la ”performanța” obezității, poate alții așa au fost toată viața) și avem așteptarea să le dăm jos în 10 săptămâni și apoi să știm tot despre alimentație – e nerealist.” Raluca a știut de la început că procesul de slăbire și menținere va dura mai mult de un an. Și a știut mereu să învețe ce este specific fiecărei etape, fără a sări etape.

Raluca s-a focusat pe rezultate și pe regulile 10-10. Astăzi Raluca continuă să se axeze pe 3 mese principale, iar o dată pe săptămână ajunge să consume doar două. Cinele sunt mereu luate devreme, între orele 17.00-19.00. Are aportul optim de vegetale pe zi. Se ferește în continuare de aport ridicat de lactoză. Își asumă prăjitura de vișine, pe care a adaptat-o excelent, dar se ferește de tiramisu, în urma etapei de rotație. A rotit combinații de alimente pentru a putea observa nu doar cum se menține, dar mai ales ce anume îi perturbă controlul poftelor.

Reușite

La momentul actual, analiza de vitamina D3 are o valoare optimă. Nu ia nici un medicament pentru tiroida. Greutatea de 67 kg a mai avut-o acum 11 ani, înainte de prima ei sarcină.

Raluca mi-a scris că tocmai a reușit pentru prima oară în acest an și jumătate să plece în vacanță fără cântar, să facă alegeri corecte și să se întoarcă cu – 300 g mai puțin pe cântar. Acesta este examenul final al menținerii, iar pentru ea este, fără îndoială, dovadă că se descurcă fără controlul inițial, din procesul de slăbire. Sunt convinsă că peste un alt an, vă voi împărtăși că Ralucare are aceeași greutate de 67 kg.

Din raportul nutriționistului:

Raluca este pacientul model. A slăbit 23 de kg în 6 luni (pentru că a înțeles că regimul de slăbire este un tratament nutrițional și nu o vacanță la spa) și se menține de peste 8 luni la o greutate optimă de 67 kg. A traversat cu bucuria de a învăța (are un caiet studențesc plin cu toate informațiile și subiectele discutate în timpul ședințelor) și cu perseverență perioadele de slăbire, dar mai ales de menținere. A gătit mult, variat, chiar în timpul interviului pentru prezentul articol, Raluca m-a rugat să o scuz 2 minute, pentru a scoate pâinea cu maia din cuptor.

A da mai departe

Și-a ajutat toate colegele din cele 3 programe de 10-10, a donat rețete pe care noii participanți 10-10 le adoră, precum ar fi vinetele umplute la cuptor, rapide și gustoase. A influențat mediul de prieteni, ajutând și motivând și pe cei dragi să schimbe alimentația în bine. Raluca a făcut înot periodic, a avut un număr mediu de pași de 8000/zi, a dormit ore suficiente și deși a traversat un diagnostic greu pentru unul dintre copii, Raluca a rămas fidelă programului de sănătate incluzând alimentația sănătoasă pentru toți membrii familiei. Precum spune ea, stresul este gestionat mai bine la normopondere.

Pe chipul ei, de la o ședință de grup la alta, se evidenția tinerețea, sănătatea și tonusul extraordinar. Prin tot ce a construit în viață știe deja că poate orice își propune, că are încredere în ea și că face totul pentru a fi autonomă. Iar toate acestea se potrivesc grozav cu metoda 10-10. Raluca mi-a spus chintesența drumului ei de la obezitate la normopondere: ”Unde am vrut să ajung, acolo am ajuns”.

Din caietul Ralucăi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Privacy Policy