Ne ajută societatea să slăbim?

Departe de a ne dori să căutăm vinovați în afara noastră, dorim doar să realizăm invazia subtilă de ispite, sub măști fine, din comunitatea noastră în ceea ce privește o alimentație potrivită pentru slăbire. Voi lua câteva scenarii pe care o parte le-am atins astăzi în discuția de grup 10-10, iar altele vor completa parțial subiectul.

 Frits Ahlefeldt-Laurvig/FlickrCC BY-ND

Documentarele despre slăbit. Ne povestea astăzi E., membră a grupului 10-10, că verificase pe diferite platforme de filme, câte dintre ele ating subiectul ”slăbire”. Pe una dintre aceste platforme, numărase până la 80. Poate numărul acesta nu vă spune nimic, însă, pe lângă abundența lor, abordarea acestei teme era deranjantă, în centru era așezat pacientul care TREBUIE să se abțină la tot ce-l înconjoară, cu forțele și abilitățile lui personale. Va reuși individul singur să facă asta? Este oare o competiție loială? Sfat: evitați-le dacă nu aveți un discernământ critic format. Majoritatea fac o pledoarie pentru o anume dietă, în defavoarea alteia, confuzând și mai mult cititorul în cele 90 de minute. Mai curând citiți un studiu de pe pubmed, cu subiectul ales.

Mesele în familie. De câte ori aud în timpul consultațiilor că o masă în familie la mama sau la soacra s-a lăsat cu plusuri grele pe cântar? De parcă mama respectivă ar fi cașectică și trece printr-un riguros program de îngrășare, iar aparținătorii au decis să o sprijine prin aceeași dietă. Sfat: discutați despre ora la care luați masa împreună, alegeți să fie prânzul, care să aibă în primul rând o zeamă. Propuneți-vă să vă amintiți realul motiv pentru care vă aflați acolo: comunicarea și conectarea cu familia. Posibil să n-aveți reușite, însă vă puteți forma propria familie diferit, măcar următoarea generație va beneficia.

Mesele cu prietenii. Câți dintre invitați nu tânjesc după câteva kilograme în minus? Dar gazdele de obicei nu țin cont de actul de îngrășare asociat frumosului gest de a găti și hrăni pentru cei dragi. Unde mai pui că aici, de obicei, în comparația cu masa în familie, nu ne vedem la 14.00 duminica, ci spre cine târzii, acompaniate de tării și dulciuri. Sfat: stabiliți ora mesei mai devreme, de exemplu orele 16.30-17.30. Propuneți-vă să vă autodepășiți în a găti niște legume cu gust divin, ceva diferit și explicați-le tuturor, în amănunte, cum ați făcut-o și cât de gustoasă este această rețetă de legume. Faceți-i curioși și să saliveze numai când vă aud vorbind. Bineînteles că pe masă sunt și alte feluri de mâncare, însă subliniez nevoia de a pune accent pe cum gătim și cât de bune sunt legumele. Deoarece orice alte rețete beneficiază de un marketing agresiv. Alegeți un singur tip de alcool și abțineți-vă după 2 pahare, completând cu apă, ca divele. Pânâ la urmă nu degeaba le invidiem. Chiar dacă o parte dintre invitați se vor întoarce în casele lor spargând frigiderul, dormiți liniștit că ați făcut o faptă bună, oferind și legume și porții decente, nu din zgârcenie, ci din educație.

Panificații, patiserii, covrigării și altele. În zonele aglomerate, înșiruirea acestor locații sunt o dovadă a susținerii societății în combaterea foametei, doar că nu este deceniul cu această suferință. Sfat: Feriți-vă de mirosuri puternice, ca de otravă. Nimic nu este mai rău, decât această ademenire a cumpărătorului printr-un pachet de ”vanilie” aruncat în cuptorul încins, în timp ce gogoașa miroase a ”zmeură”. Mirosul este mai puternic în adicție decât gustul. Unul se convinge pe altul, de fapt, la nivel de creier. Ar fi tare binevenit, să poți intra într-o patiserie care să respecte pacientul obez, să fie ceva de o porție mică, să nu aibă conținut exagerat de zahăr (de ex. o gogoașă de 64 g are 18 g de zahăr. Era chiar obligatoriu în lupta noastră de combatere a obezității??)

Grâu, lactoză, zahăr, fructani, histamina, și altele. Fie cu scop preventiv, fie de tratament în diferite patotologii, dorești să găsești produse fără unele ingrediente. Dacă eu vreau să nu consum lapte proaspăt, nu trebuie să fiu luată la mișto nici de un vânzător, nici de un chelner, dar mai ales nu de un medic sau de către un nutriționist. Sunt studii uriașe și experiemente observaționale care pledează pentru diferite diete de eliminare cu rezultate pe statusul inflamator, pe probleme dermatologice, pe microbiom și probleme digestive, pe longevitate etc. Sfat: cereți să vă fie respectată sensibilitatea sau intoleranța prin a solicita explicit varietate de produse și pentru voi. Discutam în grupul de astăzi că sunt țări precum Australia care au anumite meniuri de ex. Low Fodmap în diferite resorturi, vs. mergi la ski în România 7 zile și în medie pacienții pot lua 4 kilograme. Aici chiar avem foarte multe de învățat. În 2021 dacă vrei să nu mânănci lapte, începe o discuție interminabilă. Sfat: intimitățile, sexul și sensibilitățile digestive, se discută în familie. Nu sunt subiecte de dezbătut, ci doar de respectat. Fiecare cu propria lui ogradă.

”Complimentele” de susținere că ai slăbit. Când un pacient al cabinetului atinge normoponderea, este deseori întrebat despre susținerea și impactul asupra celorlalți. Mai mult de jumătate dintre pacienți ajunși la normopondere, subliniază faptul că partenerii lor au slăbit și ei în paralel, iar o parte dintre prietenii lor sunt mai încrezători cu privire la procesul de slăbire, văzând chipul bucuros și normoponderal din comunitate. Totuși, cum reacționează ceilalți, în general, când văd că au slăbit 20 kg? -”Nu mai ai nici fund, nici ț.ț.”; -”Dar oare nu este prea mult?”; -”Dar sigur este sănătos?” – ”Acum se văd ridurile mai tare!” Sfat: subliniați că un cuvânt de apreciere este ca o gură de oxigen.

Prin urmare, omul care a fost obez și acum este normoponderal reprezintă cel mai puternic factor de a reduce incidența de obezitate. Însă omul obez nu a avut și greu va avea în societatea de astăzi cu adevărat o susținere. El este mereu privit ca fiind singurul responsabil de obezitatea lui. Oare? Este el singurul vinovat?!

Anca Ignat Sncrăian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Privacy Policy