A fi dietetician în România

A fi dietetician înseamnă să ai capacitatea de a corobora date, de a colabora multidisciplinar și de a coordona oamenii către un stil de viață sănătos.

A fi dietetician înseamnă să înveți continuu și să eviți să te simți prea știutor. Mereu vei fi un student și un novice, deoarece domeniul este într-o permanentă și ritmată evoluție.

A fi dietetician înseamnă să selectezi înțelept pentru pacientul tău, dintr-un univers plin de ispite. Pe piață există numeroase alimente funcționale, suplimente nutriționale, teste, dispozitive, aplicații, programe etc.

A fi dietetician înseamnă a face parte dintr-un mediu colegial relativ nou. În Octombrie 2021 domeniul Nutriție-Dietetică va împlini 10 ani de existență în România. Acest domeniu necesită susținere reciprocă, un efort comun de a crește împreună și de a performa la standarde internaționale.

A fi dietetician implică și prezența la conferințe.

Am ales această facultate în anul 2008, având curajul de a mă mobiliza să performez. Eram flămândă de cunoaștere, de experiență, de muncă. Fundamental pentru orice carieră este ca ceea ce faci să-ți încânte inima.

Pasiunea mea a căpătat diverse forme de exprimare, greu de stăpânit. De exemplu, actualul bolg a împlinit luna aceasta 10 ani. Pe acest blog am scris sute de articole, din dorința de a împărtăși din entuziasmul meu. Cu mare bucurie, accept orice invitație de a vorbi studenților și doresc nu subiectul teoretic să-l expun excelent, ci mai ales să le inspir speranță și încredere. De circa 5 ani coordonez stagii practice studenților de la Nutriție-Dietetică și mereu îi găsesc atât de doritori de a reuși și de a face bine, valori atât de frumoase.

Bucuria de a face ceva ce-ți place este inegalată de statut sau bani. Trebuie ales cu inima.

Îmi amintesc de prima mea stagiară, Sabina, care deși a făcut un stagiu de 2 ani în cadrul cabinetului, cu dedicare și multă performanță, a ales să se înscrie la Facultatea de Medicină. Din prima zi când am discutat, mi-a spus: ”Eu am vrut mereu să fac medicină”. Iar astăzi o face și mă bucur uriaș pentru ea.

Următorul meu stagiar pe parcursul altor 2 ani, a fost colegul meu nutrișionist și un adevărat prieten, Bogdan Tarcău, a cărui pasiune se vede astăzi prin propriul lui cabinet, prin propriul lui supliment, prin munca cu atâta implicare de zi cu zi. Stagiară cu care astăzi colaborez, Ligia, are o sumă de calități extraordinare, este un om atent la detaliu și cred că este meticuloasă în cercetare. Cu fiecare dintre ei, am simțit cum domeniul acesta crește și se formează tot mai solid.

Fiecare student are nevoie să se descopere pe sine, să descopere valorile lui fundamentale pe care să le regăsească de-alungul carierei, pentru a putea fi împlinit.

Susțin dieteticienii și îmi doresc să fim mulți și buni.

Le mulțumesc tuturor profesorilor mei, amintind aici pe doamna Prof. univ. dr. Doina Miere, doamna Conf. univ. dr. Lorena Filip., doamna Conf. univ. dr. Daniela Popa, mulțumesc profesorilor colaboratori domnului doctor Horațiu Albu, domnului profesor doctor Mihai Niculescu, partenerilor noștri din Cluj-Napoca, alături de care simțim că formăm o echipă multidisciplinară, pe care i-am detaliat aici: https://casaignat.ro/echipa și, mai ales, mulțumesc tuturor pacienților și clienților cabinetului nostru.

Anca Ignat-Sâncrăian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *