Fir retrospectiv 2020

Rânduiesc acest tip de articol la final de an 2020, pentru a vă ține la curent cu o sinteză a activităților Casei Ignat pentru Sănătate, precum v-am obișnuit în fiecare decembrie.

31 Decembrie 2020
Anul 2020 a strâns un număr de 470 de consultații, care pot fi grupate procentual astfel:
  1. Obezitate și sindrom metabolic: 35%
  2. Patologii digestive: 15% (în special, prin intermediul testului de microbiom realizat într-un număr de 30)
  3. Patologii oncologice: 15% (cele mai frecvente: cancer pulmonar, cancer de colon, cancer de sân, cancer de col uterin, cancer pancreatic)
  4. Stil de viață, longevitate și prevenție: 15% (în special, prin testarea nutrigenetică, realizată într-un număr de 10)
  5. Boli rare: 8% (Kimura, Epidermoliza Buloasă Distrofică, sindrom MILS)
  6. Boli autoimune: 7%
  7. Boli neuro-psihologice: 5% (Epilepsie, Parkinson, Sindrom de Oboseală Cronică, Sindrom Depresiv-Anxios, Sindrom Compulsiv-Obsesiv și altele).

Pe langă aceste consultații, am desfășurat diferite programe de optimizare a greutății corporale și de conștientizare a comportamentului alimentar.

  1. Programul de slăbire 10-10 a avut trei ediții pe parcursul anului 2020. Despre participanții 10-10, am scris diferite articole de reușite (”De la Obezitate la Normopondere” sau ”Călătoria spre normopondere” ) deoarece atât analizele, cât și etapele de menținere au fost impresionante pentru mine.
    • Grupurile care se formează prin programul 10-10 au, în primul rând, o forță extraordinară de reușită.
    • Programul 10-10 este un program de slăbire adresat unui grup restrâns de pacienți supraponderali sau/și obezi. Iar anul 2020 ne-a adus ca provocare să trecem de la întâlnirile face to face, la cele online. Aici aș aminti un beneficiu uriaș, ultima ediția a avut participanți din Italia, Australia, Anglia și România. Ca aspect negativ al terapiei online de grup lipsa comunicării non-verbale.
  2. Programul Nutriție Aplicată, poate cel mai exclusivist serviciu al Casei Ignat, aduce schimbări profunde în comportamentul alimentar și în gradul de conștientizare asupra alimentației. Este un program dezvoltat în 2020, despre care vom comunica mai multe pe parcusul anului viitor. Pacienții care au ales acest program, trec prin ședințe săptămânale, prin monitorizări zilnice și prin armonizări ale stilului de viață. Și pentru că lucrăm mult împreună, se leagă relații umane de o profundă recunoștință.
Din punct de vedere al intervențiilor publice, offline și din martie online:
  • Noiembrie: 3 intervenții online la studenții și masteranzii USAMV, sub coordonarea prorector Dan C. Vodnar și a asist.univ. Oana Pop. Este al 5-lea an consecutiv, când la invitația lui Dan, cunosc generații frumoase de studenți la Gastronomie, Nutriție și Dietetică Alimentară, USMAV, Cluj-Napoca.
  • Octombrie: prezentă în platoul emisiunii Look For Coaching, sub moderarea extraordinară a Deliei Oprean (emisiunea se poate viziona aici)
  • Mai:
    • Stagiu online pentru studenții la Facultatea de Nutriție și Dietetică, anul III, UMF Cluj-Napoca, o colaborare din 2016, cu intervenții anuale.
    • Atelier online despre nutriție și sport, la invitația antrenorului Horațiu Bălan
  • Februarie: ”Nutriție pentru toți”, program gratuit cu publicul a adunat circa 40 de persoane, cu întrebări variate, cu grad diferit de dificultate: atât în patologii, cât și pentru prevenție.
  • Ianuarie: Atelier de neuro-nutriție, în cadrul companiei MICRO FOCUS, Cluj-Napoca.

Din punct de vedere al colaborărilor

Casa Ignat pentru Sănătate se bucură de relații frumos construite în ani, pe baza unor rezultate observate în timp.

  • Lucrăm de ani de zile cu buni psihologi, iar anul acesta am descâlcit cazuri comune alături de prietena noastră Diana Untaru și de Diana Cramba.
  • Am fost ajutați uriaș de colaborarea pe partea de imagistică cu domnul doctor Horațiu Branda, a cărui umanitate și profesionalism, a mângăiat mulți pacienți.
  • Prin intermediul testării nutrigenetice, am avut nevoia de a întâlni un bun hematolog. Astfel am strâns colaborarea cu doamna doctor Simona Avram. Am rămas fideli colaborărilor de ani de zile cu doamna neurolog Florina Moldovan și cu doamna endocrinolog Monica Goia Socol.
  • Precum am amintit anterior, suntem la al 5-lea an consecutiv de colaborare cu studenții la Gastronomie Moleculară, coordonați de profesorul Dan C.Vodnar, și ne dorim să sărbătorim curând un deceniu împreună.
  • Le mulțumim laboratoarelor de analize bio-chimice, Bioclinica și Regina Maria, care ne-au oferit seturi de analize la prețuri optime pentru pacienții noștri. Suntem recunoscători pentru testarea microbiomului prin intermediul Laboratoarele Bioclinica, oriunde în țară, astfel am putut ajuta fără bariere geografice.
  • Chiar și în anul 2020, am făcut teste nutrigenetice analizate în SUA, de către domnul profesor Mihai Niculescu, intermediate prin doamna dr. Simona Ivanov. Deși au fost obstacole de transport și nu numai, faptul că există o continuitate a acestui serviciu se datorează pacienților noștri informați. Ei sunt convinși deja că prevenția este prețioasă. Pacienții testați nutrigenetic în 2018, cu care am lucrat anii precedenți, se bucură de o optimizare a sănătății, pe care doar raportul nutrigenetic a trasat-o.

Articole pe site

Pe acest site, în anul 2020 am scris 27 de articole, iar unul dintre cele mai mediatizate și vizualizate a fost ”Alimentația în timpul pandemiei COVID-19”, scris în 29 Martie 2020.

Anul 2020 a redeschis și opțiunea de a vă trimite Newsletter, astfel din luna septembrie am reușit ca lunar să vă trimit câte o scrisoare de binețe.

Concluzii

Și în acest an, am avut pacienți de care m-am despărțit greu. Nu îmi permit să dau numele la toți. A plecat la Ceruri unul dintre pacienții mei iubiți. Doamna Untaru a luptat și a învins în 2015 un cancer de col uterin. După cinci ani frumoși, plini de sănătate, de viață, anul acesta a adus recidivă. În cele din urmă, s-a înălțat într-un loc unde sunt mai mulți dintre cei dragi.

Dar au fost multe realizări măsurate mult mai matematic decât am încercat să structurez acest articol. Dacă aș aduna numărul de kilograme, numărul de centimetri, numărul unităților de colesterol și de glicemie reduse, am putea convinge pe oricine că nutriția este valoroasă.

Sunt plină de nădejde că după anul 2020, fiecare dintre noi vom aprecia mai mult prevenția și ne vom deschide noilor instrumente nutriționale (nutrigenetică, microbiom intestinal și nu numai).

Casa Ignat pentru Sănătate este alcătuită din noi: Paul, Ligia și eu, la care adaugăm pe de o parte colaboratorii și partenerii noștri și, pe de altă parte, pacienții, clienții și cititorii noștri, cărora vă suntem recunoscători pentru susținerea deschisă pe care ne-o oferiți.

Vă dorim să vă prețuiți sănătatea!

Anca Ignat Sâncrăian

Dacă doriți să lecturați firul restrospectiv pentru anul 2015, 2016, 2017, 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Privacy Policy