Arhive lunare: aprilie 2015

Fire, broderie și Dana Buf

Extravaganța și simplitatea m-au atras la prima întâlnire, în luna ianuarie a acestui an.

Dar despre ea am citit întâia oară, în luna noiembrie, nu o cunoșteam, dar teribil de mult mi-am dorit să pășesc în atelierul ei, care semănă, din imagini, cu atelierul lui Karl Lagerfield. Acesta este articolul care m-a făcut să cred că orașul în care locuiesc este plin de povești frumoase de viață și de oameni pasionali în munca lor, pe care doresc să-i cunosc. Fascinația meșteșugului m-a cucerit cu fiecare rând.

Am cunoscut-o alături de soțul ei, Francesco. Primele discuții au fost despre drumul dincolo de cotidian, despre evadări din pasiune, despre munca pasională, despre tenacitate, despre încăpățânare, despre iubire, despre hrană.

Este o forță, iar asta simți când te îmbrățișează, de parcă îți atinge toți anii vieții tale și toate momentele în care ai fi dorit o astfel de îmbrătișare.

Am fugit după 5 bujori, în luna februarie, cu o inimă expandată, alături de Valentina și mama ei. Am intrat într-un univers neștiut, atelierul de creație – Dana Buf.

În centrul orașului, la câteva minute de Catedrala Ortodoxă, pe strada 21 Decembrie 1989, la nr. 46/9 se află o poartă prin care ești lansat în cea mai rafinată aventură a eleganței, bunului gust și creației manuale. Încăperi înalte și spațioase în care broderia, cașmirul și mătasea sunt atinse cu precizia matemacianului din ea, devenind haine care te îmbracă din interior. Culorile alese sunt atât pastelate, cît și vibrante. Greutatea materialelor variază de la cele mai diafane la extremități compatibile. Îmbinarea armonioasă a constrastelor te apropie cu curiozitate de tot ce înseamnă arta din aceste piese vestimentare.

Ne-a deschis larg ușile fiecarei încăperi, ne-a prezentat fiecare persoană cu care lucrează, inclusiv pe soțul și fiul ei, Luca. Orele s-au înșiruit, întârziasem, fără a realiza, la consultațiile mele. Eram de peste 4 ore în atelierul Danei, iar noi încă mai aveam de probat rochii, jerseuri, șaluri, toate tricotate, toate lucrate, fir cu fir, de mână.

Această experiență a fost una pe care eu nu o voi uita niciodată; face parte din acele momente în care știi unde te afli și în ce dată ești, dar totul din jurul tău mizează pe vis.

Să vă povestesc cum am așezat în dulap prima rochie by Dana Buf… după 3 zile în care a stat în fața biroului de lucru.

Și vine o zi în care primesc o invitație ”La Serata BUF”, 23 aprilie, ora 19.00. În cadrul restaurantului Camino, la demisol, universul Dana Buf este proiectat în numeroase creații vestimentare.

Haina mereu caută omul pentru a avea propria poveste.

Salopetele de mătase cu inserții tricotate, jerseurile bogate în cașmir, fustele  lungi și transparente din broderie neagră, costumele de baie împletite, șaluri extravagante și ținute pline de senzualitate au marcat serata Buf.

11179700_884618234910036_87370450_o

Realizez că este suficient să fii desăvârșit într-un domeniu pentru a deveni contagios în multe arii din viața ta.

Fiecare rol pe care l-am observat în ea (prietenă, artistă, soție, mamă, iubitor al unui stil de viață sănătos) și-l ”croșetează” cu desăvârșire.

 

 

 

Site-ul Danei Buf: www.danabuf.com

 

Anca Ignat

 

 

 

 

Detox 5 – experiență personală 5/5

Ziua a 5-a

Vineri, în ultima zi a  programului Detox 5, la ora 8.30, ne-am întâlnit cu o parte din participanții din această săptămână, cu scopul de a ne împărtăși experiența și de a stabili repere nutriționale pentru trecerea la o alimentație solidă.

Beneficii generale resimțite:imagesalbum.blogsky.com (10)

 • capacitate de muncă pe  o perioadă lungă de timp
 • putere de concentrare și energie
 • lipsa senzației de foame
 • conștietizarea unor aspecte de comportament alimentar (obiceiul de a ciuguli, de a mânca cantitatea cea mai mare de masă seara sau chiar noaptea)
 • sănătatea pielii
 • slăbirea, în medie, a 3 kg (slăbirea se produce din țesutul adipos, nu din masa musculară, fiind mai semnificativă măsurarea circumferinței abdominale decât cântărirea)
 • dorința de schimbare a stilului alimentar pe termen lung.

Reacții adverse întâlnite la colegii mei: durere de cap, aciditate însoțită de dureri gastrice, balonare în a 2-a jumătate a zilei a 4-a, halenă, toate fiind normale în perioada de detoxificare.

Ziua a continuat cu aprovizionarea de alimente din brutărie, piață și supermarket, urmată de pregătirea unei cine în familie. Am făcut sucuri (3 tipuri), salată, creme tartinabile, orez cu legume de primăvară. Am încheiat cu tortul raw-vegan de fructe de pădure. Am primit susținerea familiei mele, prin faptul că nu au insistat să mănânc cu ei și prin aprecierea bucatelor servite.

În timpul aprovizionării, am întâmpinat unele provocări, mai ales atunci când am pășit în brutăria cu miros intens de copt, parcă tot raiul coborâse în acel loc. De asemenea am realizat, pregătind masa, că existau atracții între mine si diverse ciuguleli (frumoasă conștientizare), dar am reușit să închei ziua, conform programului, cu ceaiuri și cei 2 litri de suc, fără nici o abatere.

Sucul de astăzi a conținut urzică, miraculoasă și ascunsă, eliberând din noi cele mai tainice dorințe. Pe zi ce trece, te adâncești mai mult în tine. Spune versetul 9, din psalmul 41: ”Adânc către adânc cheamă în glasul căderilor apelor Tale”.

Un efect puternic al postului cu sucuri este dezvoltarea creativității prin curățarea simțurilor – mirosul, atingerea, auzul și văzul – toate găsesc noi sensuri, pe care creierul le leagă și dezleagă în viteze noi, generând idei.

Experiența acestor zile mi-a confirmat, încă o dată, că organismul uman are nevoie de mult mai puține alimente, alese în acord cu natura. Cu alte cuvinte, bolile vin de cele mai multe ori în urma îmbuibării și a supraîncărcării.

Reușita acestui program a fost datorată, în primul rând muncii și unui timp ocupat cu activități pe care le consider importante: consultații, programe cu publicul, articole, etc.

Mediul este de asemenea important, dar nu definitoriu. Am bucuria de a fi susținută de către familie și prieteni, însă acest lucru nu l-am primit de la început. Acum 16 ani reacțiile erau diferite. Dar fiecare act de tenacitate a contribuit semnificativ la propria convingere.

Acum, la finalul programului Detox 5, conștientizez că mie chiar nu îmi plac sfărșiturile. Voi continua.

Relatarea zilei 1 o puteți citi aici, ziua a 2-a aici, ziua a 3-a aici și ziua a 4-a aici.

Anca Ignat

 

Detox 5 – experiență personală 4/5

Ziua a 4-a

Relatarea zilei 1 o puteți citi aici, ziua a 2-a aici și ziua a 3-a aici.

Efectele remarcabile după aceste 4 zile sunt:

 • reducerea semnificativă a statutului inflamator din organism, însoțită de reducerea în dimensiune a unor granuloame.
 • menținerea constantă a stării de concentrare, pe parcursul zilei
 • un somn odihnitor obținut de la un număr mai mic de ore (de la 7-8 ore la 5-6 ore)
 • un grad ridicat de elasticitate și mobilitate în timpul exercițiilor de yoga
 • absența spasmelor musculare, a amețelilor sau a acidității gastrice
 • o stare de relaxare profundă (celulară)
 • o mai mare capacitate și disponibilitate de a dărui și de a munci cu implicare
 • o paletă mai variată de emoții puțin uzate până acum (dacă în prima zi am avut sentimente de îndrăgostire și profundă emoție față de flori, astăzi am avut aceleași stări față de copii)

11136093_881941891848655_373495432898140504_o

Între orele 14.00-16.00 am rămas la birou. Am curățat grădina. Este singura zi în care la acest interval am avut un tonus bun, cu voie bună, cu răbdare în strângerea crenguțelor și frunzelor uscate. Vale se-ntorsese de la piață cu legume și flori alese pentru programul nostru gratuit Sufletrit, care urma să înceapă în mai puțin de 3 ore. Am stat împreună la soare, cu un ceai de dafin, timp de zeci de minute.

Sucul de astăzi a fost portocaliu, culoare dată de morcov și de cartoful dulce. Puterea lui a fost solară, penetrantă, dar și revigorantă.

Cât timp am pregătit delicii pentru participanții de la Sufletrit, am jucat rolul de asistentă a Valentinei, care a decis asupra unei prăjituri cu morcov și nucă și a unui aperitiv din brânzică de caju, mărar și codițe de ceapă, servită pe baghete de castravete. A fost un gest intimidant în bucătărie, atunci când Vale degusta cu satisfacție din distinsele bucate. Cred că o pot numi poftă. Vă spun că aștept să mănânc cât mai multe frunze și codițe verzi.

De la ora 18.00 până la ora 22.00 am coordonat, alături de Valentina, programul Sufletrit, unde, printre întrebări, răspunsuri și confesiuni, am descris detaliat un meniu de Paști.

Am avut câteva lapsusuri în timpul discuțiilor, mai ales dupa ora 20.00, când fiorul rece se instalase neinvitat și în această seară. Visam la o baie caldă.

Unul dintre participanți și-a împărtășit experiența din timpul chimioterapiei și a parcursului lui medical. În acest moment, realizasem că deși emoționalul este mai dinamizat în aceste zile, asta nu înseamnă că plâng mai ușor sau compătimesc mai grav. Am observat că se dezvoltă emoțiile pozitive: de bucurie, de recunoștință, de stare de bine, de iubire. Postul cu sucuri activează substanțe din corp precum: dopamină, acetil-colina, serotonina.

Ce medicamente cunoașteți voi care ridică nivelul tuturor acestor neurotransmițători în 4 zile la o intensitate resimțită prin comportamentul pacientului?

Anca Ignat

 

Detox 5 – experiență personală 3/5

Ziua a 3-a

Relatarea zilei 1 o puteți citi aici, iar ziua a 2-a aici.

Efectele fizice sunt tot mai evidente:

 • slăbire, cc 1.5 kg
 • matifierea și elasticitatea pielii, de pe întregul corp
 • tonifiere
 • nu am senzația de foame, nici de pofte

Consider că hrana solidă este o necesitate pentru corpul fizic. Reziduul produs de alimentația solidă dă o greutate corpului fizic, ne trage în jos, spre pământ.

Comparativ cu alimentația solidă, alimentația lichidă nu formează reziduu (nu într-o cantitate semnificativă), simțindu-ne plutitori, pe parcursul zilelor de post cu sucuri.

Am îndrăznit astăzi să merg să cumpăr daruri pentru Paști. Nu am reușit să bifez lista, am obosit ușor, iar aglomerația și agitația au fost mai acut percepute decât în mod normal.

Sucul zilei se trage din puterea focului, a cuptorului, care produce dulcele uman. Culoarea lui, roșu-amarant, mi-a armonizat nevoile. Pe cei 2 litri i-am terminat devreme, in jurul orei 17, iar ulterior am consumat ceaiuri cu arome persistente.

Când faci o schimbare din orgoliu, o faci nerespectând capacitățile corpului (mental, emoțional), dimpotrivă le agresezi, le încalci, dacă e necesar în atingerea țintei.

Când faci o schimbare din intuiție, urmezi capacitățile și nevoile fiziologice, ca într-o curgere firească.

3354657876_5e754f2a7d

Nu-mi este ușor, dar îmi este bine.

Diferența dintre ușor și bine este asemănătoare diferenței dintre plăcere și virtute. Iar aici Seneca spune minunat:

”Binele suprem este sufletul care disprețuiește ce este întâmplător (plăcere) și își găsește bucuria în virtute. […] Și cei care au susținut că binele suprem este situat în pântece își dau seama în ce loc rușinos l-au plasat. […] La ce bun să pui alături lucruri neasemănătoare, ba chiar opuse? Virtutea este ceva înalt, măreț și regesc, care nu cunoaște înfrângere și nici osteneală. Plăcerea în schimb este ceva degradant, servil, slab și trecător, al cărui sediu și domiciliu îl reprezintă bordelurile și cârciumile. Peste virtute vei da în templu, în for…Binele suprem este fără moarte, nu cunoaște capăt, nici sațietate și nici căință; căci judecata cea dreaptă nicicând nu se schimbă, nu își poartă ură sieși și nu aduce schimbări într-o viață care este foarte bună. Însă plăcerea, atunci când aduce mai multă desfătare, se stinge; nu dispune de spațiu, astfel ajunge iute la împlinire și urmează degustul, iar după primul elan lâncezește. Plăcerea tinde către punctul în care încetează și, de când începe, ea are reprezentarea sfârșitului”. (Seneca, Alt timp nu am)

Despre programul Detox 5: https://detoxsinutritie.ro/

Anca Ignat

 

Detox 5 – experiență personală 2/5

Ziua a 2-a

Continuu relatarea trăirilor (prima zi o găsiți rânduită aici).

Noaptea a venit inițial cu un fior rece, urmat, în câteva ore, de un fior cald. Un somn întârziat, cu vise pline de simboluri, amestecate, din vremuri de demult, a împins dimineața dincolo de zori. M-am trezit cu bucurie; dimineața este cea mai frumoasă parte a zilei, pentru că e plină de speranță.

902_1634hydrangeaÎntreaga zi a fost caracterizată de o exacerbare a simțurilor față de natură, o profundă îndrăgostire de caisul înflorit din grădină, de iarbă, de lacul din Gheorgheni și de sălciile abia înmugurite. Căutând imagini cu flori pentru un buchet de mireasă, m-am scufundat într-o fotografie cu hortensii minute întregi; eliberând fantezia în realitate, atingerea petalelor, mirosul, inclusiv culoarea le traduceam în simțiri palpabile.

Răbdarea și concentrarea nu m-au părăsit nici la ultimele consultații de la 17.00-19.00. În prima parte a zilei am lucrat la ceea ce mi-am propus să concep, cu claritate, cu viziune.

Între orele 15.00-16.00 am avut unele oscilații de stare, resimțite mai acut în mijlocul mulțimii.

Este adevarat că sunt pe de o parte mai absentă în planul fizic, cognițiile captivând focusul. Precum i-am răspuns Valentinei, dimineață, la întrebarea ei:

- ”Draga mea, cum te simți astăzi?”
- ”Vale, ma simt o ZEN-itate.”

Sucul de astăzi a fost mai puțin pământiu, chiar parcă aparținea puterii vântului, din citrice, crescute în vârful pomilor, din pătrunjel și spanac rezistenți la furtunile din ultimul timp. Am primit forța vântului, o putere greu de descris, însoțită de cea mai volatilă absența a ei.

La orele 22.00, acum, fiorul rece mă cuprinde din nou. Urc în pături groase, în așteptarea fiorului cald, fermecată de un ceai din boboci de trandafiri.

P.S.Niciodată buchețelul de lavandă cules din lanul de la Bonțida, în luna august 2014, nu a mirosit atât de puternic ca în această seară.

Anca Ignat

Detox 5 – experiență personală 1/5

Ziua 1

Știința te face să fii sigur pe ceea ce simți intuitiv în tine. Concep protocoale nutriționale după o schemă stabilită de mine, de la începutul practicării pasiunii mele licențiate de nutriționist, care constă în a construi un protocol, după studierea cazului (ascultare pacient, evaluare analize și jurnal), urmând validarea acestui protocol prin studii științifice, căutând în egală măsură argumente și contra-argumente la opiniile mele.

Am mai urmat câteva protocoale nutriționale, pe care mi le-am creionat ca unui străin mie însămi. Astăzi am început programul de detoxificare de 5 zile, numit Detox 5. Puteți citi mai multe detalii aici: https://detoxsinutritie.ro/

Cine se crede născut învățat, trăiește mai ales din ce spun alții.

La ora 9.30 am susținut cursul introductiv al programului, în fața participanților la program, îi numesc colegi, de această dată. Fiecare dintre noi ne-am format o intenție, care implică atât trupul, cât și psihicul. Eu îmi doresc ca în această săptămână să definesc un nou concept nutrițional, doresc să am claritate mentală, energie și atenție concentrată, doresc să simt o curgere firească în rânduri scrise cu sens, să simt un echilibru între fizic și psihic.

Am ales această săptămână pentru că pomii au înflorit și simt într-adevăr o mai multă lumină în Univers; trăire pe care o am an de an în Săptămâna Mare. Aș ști când este Paștele și fără calendar, pentru că natura cu aceleeași rădăcini, își schimbă coroana.

Am luat conștiincioasă mixul de fibre cu multă apă, urmat de lingurița de ulei de in 1394323_932350823460098_9821533841044243_npresat la rece (care mi-a adus aminte de un remediu practicat luni întregi pentru megadolico-colon, când eram mai copil, prin urmare voi renunța la el), apoi am urmat ritualul programului.

Sucul alcalin al primei zile este adorabil. Are un gust pământiu, mă poartă cu gândul în grădina de legume a bunicilor. Corpul, precum un pământ, absoarbe cu nesaț fiecare strop de suc. Și așa am simțit până la finalul zilei.

Ceaiul cald, ușor parfumat, îmi cântă o mantră adâncă de trezire celulară.

Am lucrat de la ora 9.00 până la ora 21.00, cu o pauză de cc 3 ore la ora pranzului, când am fixat 2 întâlniri cu oameni dragi, cu care am uitat complet că masa copioasă constă într-un litru de suc sau mai puțin.

Am simțit unele oscilații, ca o trecere ușoară spre ceva diafan, să o numim amețeală, mai ales in jurul orelor 18.00-19.00. Am respirat profund, amplu, așa cum tot spun, iar starea a revenit la normalitate.

Am citit email-ul unui participant al programului Detox 5, care îmi relata o durere de cap de 4 ore. I-am scris ce am considerat potrivit și am înțeles că suntem cu toții împreună. Mă bucur că acest program ne aduce față în față, ne cunoaștem și ne asumăm această provocare.

Precum îi sfătuim pe participanți, voi merge mai devreme la somn. Mâine revin cu detalii, unele mai condimentate, dacă va fi cazul.

Anca Ignat